Mujović: Crna Gora će u 2025. morati da uveze struju u vrednosti od 160 miliona evra 

    4 meseca pre 420 pregleda Izvor: balkangreenenergynews.com

Termoelektrana Pljevlja u 2025. godini neće raditi više meseci zbog ekološke rekonstrukcije što će primorati Crnu Goru da uveze velike količine električne energije u vrednosti od 160 miliona evra, izjavio je Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), vlasnik TE Pljevlja, započela je ekološku rekonstrukcije elektrane kako bi je modernizovala, uskladila sa evropskim standardima o emisijama i tako produžila njen životni vek. Ali, s obzirom da sa snagom od 225 megavata (MW) obezbeđuje 40 odsto domaće proizvodnje električne energije u zemlji, njen prestanak rada zahtevaće veliki uvoz.

EPCG je zvanično započela rekonstrukciju aprila 2022. kada je saopšteno da bi trebalo da traje oko dve i po godine. Tokom boravka u Bijelom Polju na panel diskusiji o zagađenju vazduha ministar Saša Mujović rekao je da EPCG još nije nabavila električnu energiju za 2025, kada je planirana rekostrukcija TE Pljevlja, prenele su Vijesti.

TE Pljevlja neće raditi devet meseci

Mujović je rekao da je predlog za smanjenje računa za stanovnike ovog grada neodrživ, i da je skoro siguran da će subvencije sledeće godine biti ukinute i za Pljevlja, koje se zbog TE Pljevlja i Rudnika uglja smatraju daleko najzagađenijim gradom u zemlji.

On je naveo da su subvencije za električnu energiju za Bijelo Polje za 2024. i 2025. posebno neodržive ako se zna da tokom planirane rekostrukcije Termoelektrana neće raditi devet meseci, a Crna Gora mora da uvozi električnu energiju.

„Oko 160 miliona evra ova ionako siromašna zemlja mora da da nekom, umjesto da prihoduje“, istakao je on.

EPCG je prošlu godinu završila sa profitom od 80 miliona evra

Mujović je naveo da ga informacija da će Crna Gora 2025. dočekati bez pokrivene potrošnje čini vrlo nespokojnim, zbog čega će brzo intervenisati u tom pravcu.

Inače, EPCG je prošlu godinu završila sa profitom od 80 miliona evra. Crna Gora obično domaćom proizvodnjom podmiruje domaću potrošnju, a ostaje joj struje i za izvoz. Prodaja u inostranstvu zavisi od hidrološke situacije, s obzirom da više od 50 odsto struje dobija iz hidroelektrana. Poslednjih godina izvozila je nekoliko procenata svoje proizvodnje.

Kompanija je ranije najavila da planira da iskoristi 2024. da se što bolje pripremi za zastoj u radu TE Pljevlja.