MULEŠKOVIĆ: CIJENE GORIVA U CRNOJ GORI NAJVEĆE U REGIONU, VLADA DA PONOVO UVEDE MANJE AKCIZE

    6 dana pre 92 pregleda Izvor: gradski.me

Cijene goriva u Crnoj Gori su najveće u regionu i nešto se mora uraditi po tom pitanju, kako ne bi došli u situaciju da zbog novih uvećanja ispaštaju građani i privreda, upozorava ekonomski analitičar Mirza Mulešković u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

”Ovog utorka kao i prethodne sedmice smo svjedoci onoga što je posljedica odluke Valde, odnosno ukidanja subvencionisane aktcize na gorivo koje je trajalo u određenom periodu i mi od 1.marta više nemamo tu smanjenu stopu akciza na gorivo. Samim tim došlo je do rasta cijene goriva. Prema informacijama u Crnoj Gori su najskuplje cijene goriva u regionu, tako da jeste činjenica da se nešto mora uraditi po tom pitanju i da bi Vlada bi trebala da vrtai tu subvencionisanu akcizu, ja znam da je to iz dijela javnih finansija i to je problematično jer Vlada ostaje bez dijela svojih prihoda”, ističe Mulešković.

Sa druge strane, kako navodi, na taj način će pokazati Vlada solidarnost prema građanima i prema privredi i lakše im omogućiti da prođu kroz ovaj težak period.

” Činjenica da je došlo do pada goriva na globalnom tržištu i da su se stabilizovale cijene, ali ono što jeste problem u Crnoj Gori su akcize i to je razlog što smo plaćali godinama unazad veće cijene goriva u odnosu na države regiona. Tako da negdje treba razmotriti način utvrđivanja visine akcize kako bi na taj način podržali privredu. Posebno privredu jer znamo da gorivo predstavlja najveći trošak svih privrednih subjekata i ako dođe do rasta goriva, možemo da očekujemo da dođe do rasta cijena svih ostalih proizvoda. Ne bi trebalo da dođe do toga, ali dugoročno treba razmiljati o tome kako bi se formiralne stabilizuju cijene gorivo kako to ne bi uticalo na životni standard, kako bi to odgovaralo i državi i građanima “, ističe Mulešković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: