MUP izdao upozorenje službama: U petak i subotu obilne padavine

    3 meseca pre 530 pregleda Izvor: DAN

Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo je službama upozorenje u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore.  

– Za petak i subotu, 16. i 17. septembar 2022. područje Crne Gore biće pod jakim uticajem ciklona sa hladnim atmosferskim frontom. Ovaj meteorološki sistem usloviće nestabilno vrijeme sa obilnom kišom i jakim kratkotrajno i olujnim udarima južnog vjetra. U primorskim predjelima, u planinskom zaleđu Jadrana, u centralnim i zapadnim predjelima očekuje se obilna kiša, a u višim predjelima na sjeveru i duž obale jak na udare olujni vjetar južnih smjerova- navodi se u saopštenju.

foto: pixabay

Dodaje se da su potencijalno moguće olujno vremenske nepogode (olujni oblaci sa jakom kišom, kratkotrajno jakim olujnim vrtložnim udarima vjetra i jake grmljavinske procese sa pojavom grada) i sa visokim rizikom od grmljavina, udara groma.

– Ova meteorološka situacija na primorju, u planinskom zaleđu obale i centralnim predjelima može da generiše kratkotrajne probleme zbog naglog priliva obilne količine vode, sa viskokim rizikom od „flashfood“ efekta, naročito gdje je narušeno ili spriječeno oticanje vode, na bujičnim tokovima i na saobraćajnicama. Na mjestima gdje su vršeni i li su u toku ozbiljni građevinski zahvati i na mjestima gdje je narušena prirodna povezanost tla, moguća su fragmentirana klizišta – bujični nanos materijala. Takođe, kratkotrajno moguće je otežano obavljanje svakodnevnih redovnih aktivnosti, moguć prekid ili otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema (sve vrste saobraćaja, elektro energetski sistem za prenos i distribuciju električne energije, telekomunikaciona infrastruktura). Zbog svega navedenog, potrebno je podići stepen operativne spremnosti na viši nivo- zaključuju iz MUP-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: