MUP Srbije: Dosad predato više od 33.000 komada oružja

    4 meseca pre 211 pregleda Izvor: RTS

U Srbiji već dvije nedjelje traje velika akcija dobrovoljne predaje oružja koja je već, prema navodima iz tamošnjeg MUP-a, premašila sve prethodne akcije.

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije kaže za RTS da je do subote do 19 časova predato 33.427 komada oružja od čega je 26.094 vatreno oružje, oko 6.333 su minsko-eksplozivna sredstva i više od 1.319.000 komada municije.

Kako navodi, od vrste oružja u legalnom posjedu, najviše je bilo pištolja koji su dobrovoljno predati.

Kada je riječ o nelegalnom oružju, predavano je čak i ono koje potiče iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

„Tu je bilo i primjeraka oružja iz 1847. i 1907. godine, engleski revolveri, sistem za navođenje protivtenkovskih raketa, štapin na koji je prikačeno 4,6 kilograma eksploziva“, ističe Otović Pjanovićeva.

Ponovila je da do 8. juna neće biti bilo kakve pravne odgovornosti. „Građani nemaju nikakvu potrebu da se legitimišu. To se radi samo kada je reč o legalnom oružju vlasnika koji je preminuo. U tom slučaju se mora izdati potvrda o zadržavanju oružja do okončanja ostavinskog postupka“, kaže Otović Pjanovićeva.

Policija očekuje da će do kraja akcije prikupiti još ovoliko komada oružja koliko je dosad prikupljeno i da će se u narednom periodu više javljati oni koji u svom posjedu imaju oružje koje im je ostalo poslije smrti vlasnika.

Kada je riječ o periodu posle 8. juna, MUP Srbije će sprovoditi naredbe i preporuke vlade o primjeni oštrijih mjera koje se tiču nedozvoljenog držanja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Ističe da će oni kod kojih se posle ovog perioda zatekne oružje odgovarati zakonski.

Prema njenim riječima, Ministarstvo pravde Srbije radi na novom zakonu kojim će se na odgovornost pozivati svaki pojedinac koji omogući maloljetniku da bude u kontaktu sa oružjem ili da ga obučava za njegovo korišćenje.

Dodaje i da je MUP Srbije dobio nalog da kontroliše rad svih streljana.

Otović Pjanovićeva naglašava da važeći zakoni ne određuju donju starosnu kategoriju za boravak u streljanama, ali da se to podrazumijevalo i ostavljalo na savjest svakom roditelju.

Ukazuje i na to da streljane imaju svoje interne pravilnike koji to regulišu.

Govoreći o kontroli već izdatih oružnih listova, Otović Pjanovićeva navodi da se već radi na pooštravanju uslova za držanje oružja kojim će se predvideti pojačavanje kontrola – na šest mjeseci umjesto na sadašnjih pet godina.