MUP Srbije: Traga se za petoro djece koja su nestala prošle godine

    1 godina pre 315 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Prema zvaničnim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, tokom 2022. godine u toj državi je prijavljen nestanak 1.523 maloljetna lica, od kojih je pronađeno 1.518, što znači da pet porodica još traga za nestalim, saopšteno je iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

U saopštenju se navodi da je „broj nestanaka maljoletnih lica u porastu“ i da je u odnosu na 2021. godinu, tokom 2022. godine nestalo 236 djece više.

„Razlozi nestanaka u najčešće nisu kriminalne otmice. Djeca se za bijeg od kuće odlučuju zbog nekoliko razloga – mentalnog zdravlja, zlostavljanja u porodici, ili školi, ili zbog neuspjeha u školi, u ljubavi ili sportu. Djeca koja nestanu spadaju u visoko rizičnu grupu kojoj prijeti opasnost da budu zlostavljana, oteta, ili eksploatisana, najčešće kao radna snaga, ili u svrhu prostitucije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je iz tih razloga važno skrenuti pažnju javnosti na to da se nestanci dešavaju svaki dan, da su najčešće vezani za bijeg od kuće usljed poteškoća, i da je na tom problemu potrebno raditi na svim nivoima društva.