MUP: U Crnoj Gori 15 odsto više ruskih turista nego prošle godine, Ukrajinaca skoro 70 odsto manje u odnosu na 2021.

    2 meseca pre 138 pregleda Izvor: antenam.net

Agresija Ruske federacije na Ukrajinu uticala je na našu državu u nekoliko aspekata, a posebno nas je zanimao aspekat posjećenosti ruskih i ukrajinskih državljana našoj zemlji u jeku turističke sezone.

Antena M se tim povodom obratila Ministarstvu unutrašnjih poslova. Iz tima za odnose sa javnošću predstavili su nam brojke koje jasno ukazuju na veću posjećenost ruskih državljana Crnoj Gori ove u odnosu na prošlu turističku sezonu.

„U vremenskom periodu od 1. juna do 14. avgusta 2022. godine u elektronskim evidencijama prelaska državne granice na graničnim prelazima na ulazu u Crnu Goru registrovano je 48.193 državljana Ruske Federacije, dok je za isti vremenski period 2021. godine, na ulazu u Crnu Goru registrovano 41.802 ova državljanina. Dakle, 15,3 % više državljana Ruske Federacije je ove godine, u naznačenom periodu, ušlo u Crnu Goru“, naveli su u svojim odgovorima.

Ipak, znatno je umanjen procenat ukrajinskih turista koji su prešli crnogorske granične prelaze ovog ljeta.

„Takođe, od 1. juna do 14. avgusta, na graničnim prelazima na ulazu u Crnu Goru, registrovano je 31.488 državljana Ukrajine, dok je u istom vremenskom periodu prošle godine u našu državu ušlo 99.260 državljana Ukrajine. Dakle, za vrijeme ljetnje turističke sezone ove godine registrujemo za 68% manje državljana Ukrajine na ulazu u Crnu Goru u odnosu na 2021. godinu“, precizirali su iz MUP-a.

Na pitanje koliko je trenutno ukrajinskih izbjeglica na teritoriji naše zemlje, te kakav im je trenutni status, iz Ministarstva su odgovorili:

„Na dan 14.08.2022. godine, po evidenciji Direkcije, ukupno 5947 lica iz Ukrajine je podnijelo zahtjev za  odobrenje privremene zaštite, dok je za 4081 lica odobrena privremena zaštita.“


PV Informer
%d bloggers like this: