Mutapčić: Od početka godine 29 prigovora na postupak zdravstvenih radnika KCCG

    2 meseca pre 141 pregleda Izvor: dnevno.me

Zaštitniku prava pacijenata Kliničkog centra Crne Gore su se od 1. januara do 1. avgusta obratila 542 pacijenta ili člana njihovih porodica, a najveći broj obraćanja definisan je kao savjet ili konsultacija.

Kako je za portal Dnevno kazala zaštitnica prava pacijenata Alma Mutapčić, najveći broj prigovora riješi se nakon razgovora sa Zaštitnikom ili zdravstvenim radnikom sa kojim je obezbijeđen razgovor.

Kako navodi, od ukupnog broja pristiglih prigovora u tom periodu, 14 se odnosi na kvalitet zdravstvene usluge, a 29 na postupak zdravstvenih radnika.

“Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je to mali broj u odnosu na broj usluga pruženih u KCCG, a i mali procenat u odnosu na broj obraćanja Zaštitniku prava pacijenata”, kaže Mutapčić.

Veći broj prigovora

U odnosu na isti period prošle godine, ove godine bilježi se blagi porast, i to prigovora koji se svrstavaju u kategoriju savjet ili konsultacija.

“Smatram da je to iz razloga bolje informisanosti pacijenata o postojanju kancelarije Zaštitnika, kao i upućivanje pacijenata na nadležnost ZPP od zdravstvenih radnika i drugih institucija”, navodi Mutapčić, dodajući da se Zaštitniku u većini slučajeva obraćaju sami pacijenti.

Prema njenim riječima, najčešći razlozi za prigovore su dužina čekanja na specijalističke preglede ili dijagnostičke procedure u najopterećenijim ambulantama kao što su: gastroenterološka, reumaološlka, endokrinološka, i sl, kao i zahtjevi za konsultacijom ili savjetom za ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvene zaštite.

Na drugoj strani, postoje prigovori koji nijesu u nadležnosti Zaštitnika prava pacijenata KCCG, već su za njih nadležni zaštitnici u drugim zdravstvenim institucijama.

“Bitno je navesti da uvijek imamo i jedan broj prigovora koji je neopravdan jer nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Najčešće su to zahtjevi osiguranika za nadoknadu termina za pregled koje su propustili iz ličnih razloga, zatim zahtjevi za liječenjem u zdravstvenim ustanovama van Crne Gore, zahtjevi za rehabilitacijom u Institutu “Simo Milošević” u Igalu ili ostvarivanje prava na medicinska pomagala. Konzilijumi ljekara KCCG rade po jasno definisanim pravilnicima Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore”, kaže Mutapčić.

Problem se često riješi istog dana

Upitana koliko je vremena potrebno da bi se riješili prigovori, Mutapčić odgovara da je po Zakonu o pravima pacijenata, Zaštitnik u obavezi da podnosiocu prigovora odgovori u roku do tri dana.

“Zavisno od vrste prigovora pacijent može dobiti odgovor istog dana kada se obrati Zaštitniku, ili nakon sprovedenih procedura u okviru kojih se dobijaju izjašnjenja sa Klinika na koje se prigovor odnosi, donosi mišljenje ili rješava prigovor. U tom slučaju u roku od tri dana Zaštitnik informiše pacijenta o preduzetim i planiranim aktivnostima. Značajno je naglasiti da pojedini prigovori zahtijevaju vremena za njihovo rješavanje, o čemu se naravno obavijesti podnosilac istog”, pojašnjava Mutapčić.

Prema njenim riječima, u zavisnosti od vrste prigovora i razloga obraćanja Zaštitniku prava pacijenata, problem se često riješi istog dana nakon obraćanja. To su, kako dodaje, najčešće prigovori na nemogućnost ostvarivanja prava na pregled u predviđenom vremenskom terminu.

“Neki prigovori zahtijevaju razmatranje uvida u medicinsku dokumentaciju i dobijanja izjašnjenja od zdravstvenih radnika, a vezano za navode u prigovoru. Zaštitnik prava pacijenata u roku od tri dana obavještava podnosioca prigovora o preduzetim aktivnostima, a na kraju procedure, pacijentu upućuje odgovor koji sadrži objašnjenje o načinu prevazilaženja problema ili davanja mišljenja ili preporuke”, kazala je Mutapčić.

Protokoli

Pojašnjava da se Zaštitnik prava pacijenata u svojim mjesečnim izvještajima iznosi mišljenje, preduzete aktivnosti, kao i preporuke za eventualne aktivnosti.

“Definisanje prigovora u KCCG često služi kao indikator za sprovođenje aktivnosti u smislu unapređenja pružanja zdravstvenih usluga, zbog čega je svako obraćanje pacijenata Zaštitniku svrsishodno i poželjno. Možemo navesti primjer definisanja načina zakazivanja dijagnostičkih pretraga za onkološke pacijente i pacijente kojima je dijagnostika potrebna po prioritetu, odnosno ranije od redovnih termina za zakazivanje. Uspostavljaju se i drugi protokoli koji omogućavaju lakše i brže ostvarivanje zdravstvenih usluga”, kaže Mutapčić.

Kako dodaje, u slučajevima kada se može utvrditi odgovornost nekog zdravstvenog radnika, KCCG sprovodi i mjere u smislu sankcionisanja od usmenih opomena do pokretanja disciplinskih postupaka.

“Jedan broj prigovora koji se odnosi na kvalitet zdravstvene usluge se prosleđuje na nadležnost Komisiji za kontrolu kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga KCCG”, navodi Mutapčić.

Procedura podnošenja prigovora

Mutapčić je pojasnila i proceduru podnošenja prigovora.

“Pacijent se može obratiti Zaštitniku usmenim putem ili u pisanoj formi preko Arhive KCCG, zatim putem mejl adrese: [email protected] ili putem telefona: 020/412243. Zaštitnik razmatra prigovor i po potrebi traži izjašnjenja i mišljenja o navodima iz prigovora od direktora Klinika ili zaposlenih na koje se prigovor odnosi, te nakon preduzetih svih aktivnosti obavještava podnosioca o preduzetim radnjama”, zaključuje Mutapčić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: