Na današnji dan, prije 17 godina, umro Slobodan Milošević

    1 sedmica pre 139 pregleda Izvor: rtcg.me

Na današnji dan navršava se 17 godina od smrti bivšeg predsjednika Srbije i Savezne republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića, koji je 11. marta 2006. godine preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala gdje mu je suđeno za ratne i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu i za genocid u BiH.

Milošević je izabran za predsjednika Srbije na prvim višestranačkim izborima poslije sloma komunizma, decembra 1990. godine, a tu funkciju obavljao je u dva mandata.

Bio je predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) koja je nastala ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije.

Jula 1997. godine izabran je za predsjednika SRJ i na toj funkciji je ostao do izbora septembra 2000. godine na kojima je pobijedio kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislav Koštunica.

Milošević je najprije odbio da prizna rezultate predsjedničkih izbora što je dovelo do masovnih građanskih protesta koji su kulminirali 5. oktobra kada se u Beogradu okupilo više stotina hiljada demonstranata.

Nova vlast uhapsila je Miloševića 1. aprila 2001. godine u Beogradu, zbog navodne zloupotrebe službenog položaja a na osnovu Uredbe Vlade Srbije, nekadašnji predsjednik je izručen Haškom tribunalu 28. juna 2001. godine po optužbi za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Suđenje Miloševiću nije završeno sudskom presudom pošto je bivši predsjednik Srbije i SRJ preminuo u pritvorskoj jedinici Tribunala od posljedica infarkta.

Tijelo Slobodana Miloševića dopremljeno je u Srbiju marta 2006. godine a bivši predsjednik sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Sahrani Miloševića prisustvovali su najviši funkcioneri Socijalističke partije Srbije, izuzev njenog aktuelnog predsjednika Ivice Dačića, kao i tadašnji zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: