Na današnji dan ubijen glavni i odgovorni urednik „Dana“ Duško Jovanović: Pravda kasni 19 godina

    1 godina pre 423 pregleda Izvor: dan.co.me

Glavni i odgovorni urednik „Dana“ Duško Jovanović ubijen je na današnji dan prije 19 godina, a do danas nisu uhapšeni oni koji su 27. maja 2004. godine, petnaestak minuta prije ponoći, ispalili smrtonosne hice u njega ispred redakcije lista čiji je osnivač. Pravda ni 19 godina kasnije nije stigla naručioce tog zločina, a nije rasvijetljen ni motiv. Jedini koji je pravosnažno osuđen za taj zločin je karatista Damir Mandić.

Tokom dugogodišnje vladavine DPS režima koji je personifikovao Milo Đukanović, kako se ispostavilo na osnovu izjava brojnih aktera, istraga o ovom zločinu opstruirana je na svim nivoima. Sa međunarodnih adresa takođe je u više navrata ukazivano da je neophodna jasna politička volja da se rasvijetli prvo ubistvo novinara u istoriji Crne Gore. Nakon smjene vlasti u avgustu 2020. godine, i od novih aktera na političkoj sceni stigla su obećanja da će im prioritet biti rasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića. Nažalost, ispostavilo se da se i sada već odlazeća vlast samo deklarativno zalagala za utvrđivanje istine o zločinu koji se 27. maja 2004. desio ispred redakcije „Dana“ i da su njihova obećanja, barem zasad, ostala mrtvo slovo na papiru.

U maju 2021. godine, vlada tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića obnovila je istragu o ubistvu Jovanovića, ali bez konkretnih rezultata. Dritan Abazović, koji je na mjestu premijera naslijedio smijenjenog Krivokapića, 3. maja ove godine je po ko zna koji put ponovio da je slučaj ubistva Jovanovića prioritet. Međutim, kako je tada rekao, u Agenciji za nacionalnu bezbjednost nema mnogih dokumenata o tom zločinu. Istom prilikom je naglasio i da je Vlada spremna da uputi apel međunarodnim partnerima za ekspertizu. Abazović je početkom maja objavio i da je predmet u vezi sa ubistvom Jovanovića preuzela tužiteljka Danka Ivanović Đerić.

– Predmet o ubistvu Jovanovića je kod mene već neko vrijeme i intenziviraćemo rad – rekla je Ivanović Đerić novinarima nakon sastanka u Vladi na kom je razgovarano o poboljšanju koordinacije u slučajevima napada na novinare.

Ona je i juče u izjavi za „Dan“ ponovila da će preduzeti sve neophodne mjere da se rasvijetli ubistvo Jovanovića.

– Podsjećam da je u prethodnom periodu Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo postupak protiv jednog lica, koji je okončan pravosnažnom osuđujućom presudom, a da je, povodom različitih informacija i saznanja o ovom događaju, u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formirano više predmeta. Kao obrađivač, detaljno analiziram sve te predmete i, shodno rezultatima tih analiza, preduzeću sve neophodne mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja svih činjenica i okolnosti ovog događaja. Molim za razumijevanje što nijesam u mogućnosti da vam saopštim više detalja, jer je predmet i dalje aktivan i kao postupajuća tužiteljka u obavezi sam da vodim računa i o zaštiti postupka, koja bi saopštavanjem detaljnijih informacija i planova za dalji rad mogla da bude dovedena u pitanje – saopštila je u pisanoj izjavi za naš list državna tužiteljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Danka Ivanović Đerić.

Abazović je početkom maja poručio da svi državni organi moraju biti maksimalno kooperativni i da moraju sarađivati sa Komisijom za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

– Ubistvo glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića i ostali napadi na novinare veliki su teret koji Crna Gora nosi iz prošlosti i bez epiloga tih zločina mi nikada nećemo moći da računamo da je pravda u potpunosti zadovoljena – kazao je nedavno za „Dan“ odlazeći premijer. Istakao je da ga samo neki veliki dokaz može razuvjeriti da duvanska mafija ne stoji iza ubistva Duška Jovanovića, Iva PukanićaDarka Belog Raspopovića i Gorana Žugića.

– Ja sam to već rekao i ostajem pri tome, ali ne mogu govoriti o izvorima mojih saznanja. Moje ubjeđenje, kao političara i građanina, nedvosmisleno je i zaista bi neko trebalo da ponudi neki veliki dokaz da me pokoleba u stavu da je duvanska mafija ubila i Duška Jovanovića, i Iva Pukanića, i Belog Raspopovića, i Žugića, i da je, između ostalog, vršila napade kada je pucano na Oliveru Lakić. Zna se ko je pisao o duvanskoj mafiji, ali se zna i koje su strukture bile iznad zakona, pa i danas su neke, ali sa manje moći, i na tome to baziram. Jedini način da se dođe do pune istine jeste da dobijemo iskaze ljudi koji su bili involvirani u procese, a to je poligrafsko ispitivanje, jer bez toga se ne može ništa. Neću reći da je Više tužilaštvo opstruiralo istragu o ubistva Duška Jovanovića, ali je bilo nezainteresovano da taj slučaj razriješi i dovede do istine i pravde – izjavio je Abazović.

Kako je saopštio nakon sastanka sa tužiocima i rukovodiocima policije 3. maja, u slučaju istrage o Jovanovićevom ubistvu bilo je „epskih opstrukcija“ svih državnih organa iz tog vremena.

Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama o slučajevima napada na novinare dala je krajem prošle godine više preporuka za konkretne radnje koje treba preduzeti u razrješavanju ubistva Duška Jovanovića, a jedna od njih je da se na poligrafu saslušaju policijski službenici, tužioci i sudije koji su učestvovali u istrazi o ovom zločinu. Za saslušanje su predloženi tadašnji visoki policijski funkcioneri i službenici Veselin VeljovićTihomir GačevićBranislav Živković i Milan Vujanović, tadašnji tužilac Ljiljana Klikovac i sudija Radomir Ivanović, ali do sada nije ništa urađeno ni po toj preporuci, a ni po drugim preporukama. Ako je nešto i preduzeto, javnost nije upoznata s tim.

Advokat Nebojša Asanović, član Komisije za praćenje istraga napada na novinare, poručio je juče u izjavi za „Dan“ da je krajnje vrijeme da odgovaraju svi koji su osnovano javno optuživani da su ometali pravdu u slučaju ubistva Duška Jovanovića. – Bilo je mnogo kritika i osuda od strane zvaničnika, najviše od političara, za propuste u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića. Navedena su imena i prezimena osoba koje su napravile velike propuste. Javno su optuživana ta lica, a neki od njih pominju se i u izvještaju Komisije. Svi smo saglasni da su oni odgovorni za velike propuste. Krajnje je vrijeme da za to i odgovaraju. Ako se u najkraćem mogućem roku ne pokrenu postupci protiv odgovornih za propuste u istrazi, onda su sve to prazne priče, zamajavanje javnosti, politički marketing… I sve to preko leđa pokojnog Duška Jovanovića i njegove uže porodice – sina i supruge – kazao je Asanović.

Ponovio je da je Komisija dala preporuke i zaključke u vezi sa propustima u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića, koje je usvojila i prihvatila i Vlada, a da to ignorišu policija i posebno tužilaštvo i ne postupaju po njima, niti o preduzetim mjerama informišu Komisiju koja je to tražila od njih.

– Smatram da zbog toga odgovorni u policiji i tužilaštvu treba da budu pozvani na odgovornost, a posebno treba pozvati na odgovornost sva službena lica u policiji i tužilaštvu, bilo da su još u radnom odnosu u policiji i tužilaštvu ili da više nisu, a koja su odgovorna za evidentne i konstatovane propuste u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića, koje je u svom izvještaju utvrdila Komisija. Krajnje je vrijeme da se napokon krene i učini i korak dalje i da se od stalnog utvrđivanja propusta i nezakonitosti u radu policije i tužilaštva u predmetu istrage o ubistvu Duška Jovanovića i stalnog kritikovanja po tom osnovu, a koje se ponavlja iz godine u godinu, krene u utvrđivanje konkretne odgovornosti svih odgovornih za navedene propuste i nezakonitosti, i to sve imenom i prezimenom svakog odgovornog ponaosob – istakao je Asanović.

Komisija je krajem prošle godine ukazala na brojne propuste u istrazi o ubistvu glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića.

Konstatovali su da nije ni evidentirana ni zavedena službena zabilješka koju su visoki policijski funkcioneri Tihomir Gačević i Branislav Živković sačinili o informativnom razgovoru sa dosad jedinim osuđenim saučesnikom u ubistvu Damirom Mandićem.

Takođe, Komisija je konstatovala da službenu zabilješku nijesu dostavili Višem sudu na njegov zahtjev od 28. decembra 2005. i od 30. januara 2006. godine, već je direktor Uprave policije obavijestio taj sud da u Upravi policije ne postoji, niti je zvanično zaveden dokument u vezi sa informativnim razgovorom sa optuženim Damirom Mandićem na okolnosti njegovih saznanja vezanih za ubistvo Duška Jovanovića. To je suprotno drugim dokazima, jer je postojanje i sačinjavanje predmetne službene zabilješke u iskazu pred Višim sudom u svojstvu svjedoka 21. juna 2005. godine potvrdio Milan Vujanović, tadašnji načelnik Centra bezbjednosti Podgorica, kao i Više državno tužilaštvo u svojoj informaciji upućenoj Vrhovnom državnom tužilaštvu. U izvještaju Komisije navodi se i da nadležni državni organi, odnosno ovlašćena službena lica koja su postupala u ovom predmetu, nijesu potpuno utvrdili sve činjenice koje se odnose na nabavku vozila koje je korišćeno za izvršenje krivičnog djela, odnosno da nijesu iscrpljena sva raspoloživa dokazna sredstva da se utvrdi i otkrije lice koje je posljednje kupilo motorno vozilo „golf 3“ i izvršilo zatamnjenje stakala vozila iz kojeg je kasnije izvršeno ubistvo Duška Jovanovića. Iz spisa predmeta dostupnih Komisiji nije jasno zašto tužilac nije došao na saslušanje Damira Mandića iako ga je policija pozvala.

Damir Mandić je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 19 godina za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, pokušaj ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmicu Miodraga Nikolića. Policija je našla Mandićeve otiske na pušci iz koje je, kako se sumnja, Jovanović ubijen, kao i na limenci ostavljenoj u blizini automobila iz kog je pucano. Prvom presudom sudije Radovana Mandića, krajem 2006. godine, Damir Mandić je oslobođen optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića. Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009, osudilo Mandića na 30 godina zatvora. Odlučujući po žalbama, kazna je smanjena na 18 godina, ali je i tu presudu ukinuo Ustavni sud.

Istražitelji do danas nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice u Jovanovića nakon što je 27. maja 2004. godine izašao iz redakcije. Sredinom septembra 2019. godine, tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović saopštio je tokom sjednice Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore da je umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Jovanović razlog što do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva urednika „Dana“.

On je tada kazao da taj slučaj nije zatvoren, ali da je „nepovratno izgubljen“ zbog greške ili profesionalnog nesnalaženjaNa današnji dan, prije 19 godina, u Crnoj Gori je ubijen novinar… Pucano je u Duška Jovanovića, iz auta u pokretu, u momentu kada je ispred redakcije lista krenuo da uđe u svoj automobil i odveze se kući… Pucano je u čovjeka koji je imao hrabrosti da se bori za istinu i pravdu i koji u toj borbi nije žalio da položi ni svoj život. Cijena koju je Duško Jovanović platio obavezuje Crnu Goru, pogotovu onu koja se zalaže za pravo, pravdu i demokratiju, da rasvijetli atentat i privede pravdi one koji su kukavički, iz mraka, pucali u urednika „Dana“, a posebno one koji su naručili taj zločin. Ruka pravde mora stići i one koji su svih ovih godina, a već ih je prošlo 19, opstruirali istragu i tako onemogućili da istina izađe na vidjelo. Pravda kasni već 19 godina… Nadamo se i vjerujemo da će pravda napokon pobijediti i da će u najskorije vrijeme pred zakonom odgovarati ubice, nalogodavci i njihovi pomagači iz državnih institucija.

On je tada kazao da taj slučaj nije zatvoren, ali da je „nepovratno izgubljen“ zbog greške ili profesionalnog nesnalaženja tadašnjeg tužioca.

„Profesionalno nesnalaženje i nedostatak odgovornosti“

Prema Veljovićevim riječima, policija je u noći ubistva Jovanovića imala „u rukama“ jednog od saučesnika, Damira Mandića, ali je tužilac odlučio da ga sasluša tek sjutradan, kada je on, nakon konsultacija sa advokatom, odlučio da se brani ćutanjem. Osim „umora“ dežurnog tužioca u noći ubistva, Veljović je propuste u istrazi o ubistvu Jovanovića okvalifikovao kao „profesionalno nesnalaženje i nedostatak odgovornosti“. – U operativnom smislu, policijskom, i sa aspekta policijskih i tužilačkih aktivnosti, ovaj slučaj je rasvijetljen. Radilo se o profesionalnom nesnalaženju, nedostatku odgovornosti u tom trenutku, jer se radnja dešava u kasnim večernjim satima – rekao je Veljović prije nekoliko godina na sjednici Odbora za evropske integracije, dodajući da je taj slučaj hipoteka nad Crnom Gorom. Tužilac Vesna Jovićević tada je potvrdila Veljovićevu izjavu. – U formalnopravnom smislu, taj slučaj je rasvijetljen – navela je Jovićević.