Na koji način možete da uštedite struju

    1 godina pre 269 pregleda Izvor: dnevno.me

Svi pokušavamo da uštedimo struju i zato primjenjujemo razne trikove prilikom kuvanja i peglanja, a uvijek vodimo računa o tome koji uređaji troše struju i kad ne rade.

Međutim, sada je jedan električar otkrio koji su uređaji najveći potrošači i kako uštedjeti na računu za električnu energiju.

Kako je otkrio, najveći potrošači su uređaji koji služe za grijanje.

“Najveći električni potrošači u domaćinstvu su grijanja, odnosno domaćinstva koja imaju grijanja na struju. Dakle, to su termoakumulacione peći, a tek u drugom planu je bojler. On je dosta veliki potrošač, ali to ne mora biti već zavisi koliko se tople vode troši. Ako neko ima običaj da se tušira dva puta dnevno i zadržava se u kupatilu, taj bojler će mnogo trošiti. Ne troši bojler toliko struju jer on ima svoju izolaciju – ugrije vodu i čuva tu toplotu. Ali ako se voda puno troši i ima više ukućana, tu je velika potrošnja”, objašnjava električar i otkriva da je bolje držati bojler stalno uključen ili ne.

“Lično, ne isključujem bojler. Nije nikakva ušteda ako ga isključite. Pristalica sam toga da se bojler uvijek drži uključen, osim ako nije u vikendici gdje samo povremeno odlazite”, otkriva.

Mnogi misle da protočni bojler troši više struje.

“Protočni bojler ne troši više. On ima veću snagu, 9-10 puta može biti veći potrošač od običnog bojlera, ali on troši struju samo dok topla voda teče. Čim se zatvori voda, on više ne troši. Ako se pet minuta tuširate, on pet minuta vuče struju i onda prestane”, kaže električar.

Evo što kaže o najboljoj temperaturi klime.

“Primijetio sam da ljudi imaju običaj, kada je klima u pitanju, ljeti uključiti na 17 stepeni – najmanju moguću temperaturu, a zimi na 30. Zapravo, i ljeti i zimi treba staviti na 24 stepena. U tom slučaju, klima ne troši puno struje. Ona je veoma dobra i zimi za grijanje, štedljiva je”, ističe on.