Na osnovu sporazuma o priznanju oduzeta 32 miliona vijedna imovina

    2 godine pre 389 pregleda Izvor: kodex.me
Izmjene Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću koje su nedavno usvojene u Parlamentu doprinijeće lakšem pokretanju finansijskih istraga, kazala je šefica pregovaračkog tima za poglavlje 23 Marijana Laković Drašković.

„U krivičnom postupku, u prethodnom periodu, na osnovu samo sporazuma o priznanju krivice, vrijednost oduzete imovinske koristi stečene krivičnim djelom je preko 32 miliona eura, preciznije 32 miliona 334 hiljade 897 eura“, kazala je Laković Drašković u razgovoru za Novu M.

Već imamo, kako dodaje, i presude sa trajnim oduzimanjem imovine, gdje samo jedan objekat vrijedi oko milion i po eura, takođe trajno je oduzeto preko 3 hiljade metara ostale nepokretne imovine, kaže Laković Draskovic. Nije zanemarljiva ni cifra kada je posrijedi privremeno oduzeta imovina.

„Samo u jednom slučaju 12.juna 2018. godine, Specijalno Državno Tužilaštvo blokiralo je sredstva u iznosu od 63 miliona eura i to na računima 112 rezidentnih pravnih lica. Takođe, pranje novca kao samostalno krivično djelo, privremeno su blokirana sredstva u iznosu nešto većem od milion eura. Ukupno je privremeno blokirano, u predmetima istrage, novčanih sredstava na računima kod poslovnih banaka, skoro 67 miliona eura“, rekla je Laković Drašković.

Crna Gora je nesumnjivo napravila napredak kada je riječ o poglavljima 23 i 24, koja su među najzahtjevnijim u pregovaračkom procesu, upitana koji su to najveći izazovi pred nama u toj oblasti i možemo li biti zadovoljni postignutim rezultatima do sada, ona je navela da reforme u oblasti vladavine prava shvatamo kao apsolutni prioritet procesa, ne samo zato što je to obaveza iz naše Evropske agende, već zbog ubjeđenja da će reformisani sistem doprinijeti kvalitetnijem i sigurnijem životu naših građana i građanki.

„Evropska komisija u kontinuitetu prepoznaje stabilan napredak u više značajnih oblasti cijeneći upravo konkretne rezultate koje su naše institucije ostvarile. Konstatovan je, takođe, i bilans rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala što je, kako dodaje, posljedica kvalitetne među-agencijske i međunarodne saradnje Uprave policije koja je dovela i do vidljivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala“, kazala je Laković Drašković.

Laković Drasković potcrtava da je novoformirani sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Upravi policije na čijem je čelu Zoran Lazović, doprinio još boljim rezultatima.

„Činjenica je da je osnovan poseban sektor koji je odmah postao operativan dodatno potvrđuje posvećenost Uprave policije u efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u cilju postizanja mjerljivih rezultata u ovih oblastima. Vladavina prava je oblast koja zahtijeva kontinuirane rezultate, svakako da postoje oblasti u kojima treba da ostvarimo vidljivije rezultate čega smo svjesni i kontinuirano radimo na prevazilaženju izazova sa kojima se u pojedinim oblastima srijećemo“, rekla je ona.

U planu je usvajanje Strategije reforme pravosuđa za period 2019-2022. Fokus će, navodi Laković Drašković, biti na sprovođenju najznačajnijih reformskih prioriteta utvrđenih u pregovaračkom procesu za poglavlje 23.

„Dakle, reformske aktivnosti će u narednom periodu biti usmjerene ka ostvarivanju nekoliko strateških ciljeva. Dalje jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa, ostaje i dalje prioritet u procesu evropskih integracija. Takođe, i veći nivo efikasnosti pravosudnog sistema unaprijediće kvalitet poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Poseban dio strategije posvećen je strateškim smjernicama koje za cilj imaju reforme i dalji razvoj pravosudnih i drugih institucija u funkciji pravosuđa. Tu se posebno misli na notare, javne izvršitelje, sudske vještake i advokate“, zaključuje Laković Drašković.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32855 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14325 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13726 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13425 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12576 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11891 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11779 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: