Na pljevaljskim ulicama sve više djece koja prosjače

    1 godina pre 611 pregleda Izvor: dan.co.me

Foto B.J : Dan –

Poslednjih dana na ulicama Pljevalja može se primijeti prisustvo većeg brja mališana koji sa ispruženo rukom stoje ispred trgovačkih i drugih prodajnih objekata i traže da im se nešto udijeli. Kako „Dan“ saznaje djeca prosjaci nijesu iz Pljevalja već dolaze iz susjednih opština, Bijelog Polja i Berana. Odsjedaju u improvizovanim barakama na području Đuline guke, odakle svakog dana dolaze u grad kaka bi prosili po pljevaljskim ulicama.

Prilikom susreta sa njima mališani tvrde da su iz romskog naselja na Trlici, ali odbijaju da saopšte ko su im roditelji. Najčešće odgovaraju da su im roditelji preminuli i da se ni ne sjećaju njihovih imena.

U pokušaju da više saznamo o ovoj problematici kontaktirali smo i stanovnike Romskog naselja na Trlici. Od istih smo čuli da imaju mnogo problema, da se snalaze kako znaju i umiju ali da njihova djeca ne idu po ugostiteljskim i trgovačkim objektima da prose. Ističu da žive od sakupljanja i prodaje starih metala, kao i od pomoći koju primaju u vidu namirnica od Opštinske organizacije Crvenog krsta i Narodne kuhinje. Inače, stanovnici Romskog naselja na Trlici milostinju jedino traže ispred vjerskih objekata u vrijeme vjerskih praznika.

Crveni krst i Narodna kuhinja pomažu Rome iz naselja Trlica

Iz Opštinske organizacije Crvenog krsta ističu da su Romima koji žive u naselju Trlica pomoć raspodijelili i početkom maja, te da se nadaju da će u narednom periodu uspjeti da izvrše novu raspodjelu osnovnih životnih namirnica.

-Vjerujemo da ćemo tokom juna uspjeti da podjelimo namirnice stanovnicima naselja Trlica,a to ćemo raditi i u narednom periodu u zavisnosti od mogućnosti – kaže za „Dan“ sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Željko Minić.

Prvi čovjek Narodne kuhinje u Pljevljima, Milan Potpara ranije je saopštio da stanovnici Romskog naselja na Trlici imaju pravo na besplatan obrok i da oni to pravo koriste.

Predsjednik Nevladinog udruženja „Breznica“ Milorad Mitrović ističe da je prosjačenje zakonom zabranjeno, ali da u Pljevljima na to niko ne reaguje.

– Čitav grad vidi da dolaze djeca iz drugih sredina i prose na ulicama Pljevalja. Svi vide da to nisu djeca iz Romskog naselja na Trlici, ali niko neće ozbiljnije da se pozabavi ovim problemom koji je postao zabrinjavajući- ističe Mitrović i dodaje da su iz NVO „Breznica“ u više navrata upozoravali na ovakve pojave u Pljevljima. zahtijevajući da nadležni ispitaju ko sve to organizuje i iskorišćava djecu.

– Najteže je što niko ovakve pojave ne sankcioniše. Ovo je klasična zloupotreba djece u svrhu prosjačenja. Može se reći da se radi i o trgovini ljudima – kaže Mitrović i podvlači da djeca koja prose na ulicama nisu djeca iz Romskog naselja na Trlici.

Kada je u pitanju prosjačenje djece na pljevaljskim ulicama ono se i prethodnih godina povremeno pojavljivalo.Međutim, poslednjih dana na pljevaljskim ulicama se nalazi izuzetno veliki broj mališana koji prose.

– Očekivao sam da će se ovakve pojave suzbiti prethodnih godina. Pošto nema valjane reakcije nadležnih institucija angažovanje djece na prosjačenju se širi – podvlači Mitrović.