Na sjeveru Kosova mirno, na prelazima Jarinje i Brnjak nema zastoja

    12 meseci pre 1298 pregleda Izvor: rts.rs/cdm.me

Foto : Pixabay –

Na sjeveru Kosova poslije jučerašnjih sukoba kosovske policije i građana danas je mirno. U sukobima je povrijeđeno nekoliko desetina ljudi. Policija vozilima blokira prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u koje su ušli novoimenovani predsjednici. Danas sjednica Nacionalnog savjeta za bezbjednost kojoj će prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na administrativnom prelazu Jarinje nema blokada, od jutros nema gužvi i zastoja, a putnički i teretni saobraj se odvijaju bez problema, javlja reporter RTS-a.

Gužve je bilo noćas zbog povratka građana sa Kosova koji su se vraćali sa skupa “Srbija nade” u Beogradu.

Uobičajena procedura odvija se i za teretni saobraćaj koji je juče bio u prekidu, jer pripadnici KPS nisu dozvoljavali kamionima prolaz iz, kako su rekli, bezbjednosnih razloga.

Nema blokada, saobraćaj se normalno odvija uz povremeno prisustvo KPS.

Identična situacija je i na prelazu Brnjak.

Misija Kfora oštro je osudila akte Prištine ističući da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja. Zemlje Kvinte pozvale su na momentalno povlačenje policije i deeskalaciju sukoba.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da se, po naredbi predsjednika Republike za podizanje borbene gotovosti, Vojska Srbije razmješta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

Za devet sati zakazana je sjednica Nacionalnog savjeta za bezbjednost kojoj će prisustvovati i predsjednik države Aleksandar Vučić.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, komesar za proširenje Evropske unije, osudili su postupke kosovskih vlasti i pozvali da se one odmah zaustave.