Na veliko kilogram sira 2, 8 eura

    3 mjeseca pre 688 pregleda Izvor: dan.co.me

Stočari iz Pljevalja žale snje da je pala otkupna cijena najtraženijeg proizvoda, pljevaljskog sira. Otkupna cijena starog sira poslednjih dana kreće se oko 2, 8 eura, dok se sir na malo prodaje na pljevaljskoj pijaci po 4 eura za kilogram. U Unije stočara sjevera glavni problem za ovakvo stanje vide u jakom uvozničkom lobiju koji, kako tvrde, guši domaću proizvodnju.
-Imamo situaciju da zvanični podaci govore da je poslednjih mjeseci došlo do smanjenja proizvodnje mlijeka, mesa i jaja u Crnoj Gori, a istovremeno stočari muku muče da prodaju svoje proizvode. Sve to govori da je problem u nekontrolisanom uvozu koji uništava domaću proizvodnju – kaže predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković.

On naglašava da ga ne čudi saznanja da stočari bez oklijevanja nakupcima prodaju sir po cjeni od 2,8 eura. On kaže da se desilo ono na šta su iz Unije stočara sjevera upozoravali prije tri mjeseca i da je potrebno da se domaća proizvodnja zaštiti.

Građani Crne Gore nijesu prestali da jedu. Oni koriste i sir i meso i jaja istop kao i ranije, odnosnol početkom godine kada je otkupna cijena sira bila od 3,3 do 3,5 eura. Međutim, uvoznički lobi je glavna prepreka razvoju domaće proizvodnje i toga što su stočari dovedeni u nezavidan položaj- kaže Živković.

Pljevaljski stočari ističu da se sir sve lošije prodaje, a na vrelim ljetnim danima jako ga je teško sačuvati pa su bukvalno pirmorani da ga pordaju i po tako niskoj otkupnoj cijeni.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6787 pregleda