Na Žabljaku zabrinuti zbog divlje gradnje

    1 godina pre 357 pregleda

Divlja gradnja u Žabljaku cvjeta, a građani i lokalna uprava su zabrinuti. I pored tog problema, koji je usko povezan sa lošim vodosnabdijevanjem i restrikcijama stanovnike ovog poddurmitorskog grada brine i loša demografska struktura i povremeno ordiniranje pedijatra u lokalnom Domu zdravlja.

Nekada najmnogoljudnija opština poddurmitorskog kraja, danas dijeli sudbinu sjevera Crne Gore. U Žabljaku se iz godine u godinu smanjuje broj žitelja, a procjena je da na narednom popisu neće imati ni 3.000 stanovnika.

„Posebno nepovoljnu strukturu stanovništva imamo u smislu da u Žabljaku preovladavaju staračka domaćinstva, da je u Žabljaku trenutno 700 i kusur korisnika penzija, a da je upošljenih radnika u stalnom radnom odnosu oko 600“, kaže Žabljačanin Božidar Kasalica.

Bez pomoći države i strategije koja bi smanjila raseljavanje, stanovnici i lokalna uprava ne vide drugi način da se ovaj problem eliminiše. Pored loše demografije, stanovnike Žabljaka, pogotovo one najmlađe, zabrinjava i primarna zdravstvena zaštita.

„U Domu zdravlja u Žabljaku ne ordinira ni jedan pedijatar. Taj dolazak pedijatara iz zdravstvenog Sistema iz Pljevalja je povremen“, ističe Kasalica.

„Pitanje zdravstvene zaštite koje opet nije u ingerenciji lokalne samouprave već u ingerenciji države i Ministarstva zdravlja. Tu je situacija nekako loša i mislim da bi to trebalo staviti kao prioritet“, poručuje Jelena Terzić Bojović iz Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj.

No, to nisu jedini problemi koji muče Žabljak. Građani svjedoče da divlja gradnja u okolini cvjeta.

„Dajemo dojam i stvara dojam kod građana i svih turističkih poslenika da mi nemamo dovoljnu i revnosnu građevinsku inspekciju“, napominje Milenko Mile Stijepović, dugogodišnji turistički radnik na Žabljaku.

„Ovdje nemamo dovoljno efikasne državne institucije koje su spemne da stanu na kraj tom problemu“, smatra Božidar Kasalica.

Iz lokalne uprave poručuju da su im ruke vezane u sprječavanju divlje gradnje.

„Trenutno je stanje malo haotično oko divlje gradnje. Međutim, lokalna samouprava nema građevinskog inspektora. Građevinski inspektori su u nadležnosti države, tako da možemo jako malo da uradimo po ovom pitanju“, kaže Jelena Terzić Bojović.

Divlja gradnja, građani Žabljaka napominju, opterećuje i nešto lošije vodosnabdijevanje, pa postoji bojazan restrikcije budu češće.