Nafta bi mogla da skoči i do 150 dolara ako SAD ne poveća proizvodnju

    9 meseci pre 309 pregleda Izvor: investitor.me

Foto: Pixabay –

Cijene nafte mogle bi se kretati i do 150 dolara po barelu, ako SAD ne pojačaju svoje napore u proizvodnji, upozoravaju sa tržišta.

“Jednom kada proizvodnja sirove nafte u Permskom basenu dostigne vrhunac bez novih izvora koji se pojavljuju na mreži, onda bi smanjenje ponude moglo uzrokovati cijene nafte od 120 do 150 dolara, rekao je izvršni direktor Continental Resourcesa Daug Lover za Bloomberg TV.

“To će izazvati šok kroz sistem”, upozorio je on na marginama američkog samita o energetskoj sigurnosti u Oklahoma Sitiju. Osim ako novo bušenje ne počne, “imaćemo jaki pritisak na cijene.”

Američka sirova nafta trenutno se kreće oko granice od 90 dolara jer je smanjenje proizvodnje grupe OPEC+ izazvalo nagli rast posljednjih mjeseci.

Za sada se smatra da američka proizvodnja nafte ostaje snažna, a Rystad Energy je u četvrtom tromjesečju procjenjuje na 13 miliona barela dnevno, a Međunarodna agencija za energiju (IEA) prepoznaje SAD kao vodeću silu proizvodnje izvan OPEC+ u narednim godinama.

Ipak, neki komentatori američkog tržišta su rast cijena označili kao glavnu brigu za ekonomiju, a troškovi goriva doprinose inflatornom pritisku, piše Business Insider.

JPMorgan je prošle sedmice upozorio da bi cijene nafte mogle ponovo skočiti na trocifrene vrijednosti ako se snabdijevanje stavi pod dodatni pritisak i da bi nafta po cijeni od 120 dolara po barelu imala strašne posljedice.