Nagrađena priča Sofije Milić na temu „GRADE MOJ“

    5 dana pre 450 pregleda Izvor: pljevlja.me

Novembar. Još jedan u nizu. Okupana zlaćanim zracima sunca koji proviruju između Tvrdaša i Golubinje, pokušavam sa svojih šesnaest novembara da proniknem u sve novembre moga grada, da podsjetim sebe i druge. Neka to podsjećanje bude moj skromni rođendanski poklon Tebi, grade.

Rođen si u kotlini, na drumu, na raskršću rimskih i dubrovačkih puteva. Nekad si bio rimska stanica, o čemu svjedoči Municipium S, a potom si postao turska palanka. Turci oko puteva i svojih stanica, po pisanju putopisca Grigorija Božovića, isjekoše svu krstatu šumu, i tako ostade goli kamenjar, kamenište, tj. Taslidza.

Po predanju, Husein-paša Boljanić je izmolio od Manastira mjesto za velelepnu dzamiju, i sagradio jedan od najvrednijih spomenika orijentalne kulture, dzamiju s najvećim minaretom na Balkanu. U njoj se nalazi rukopis Kurana, jedno od najljepših djela islamske kaligrafije. Iz Taslidze se rađaju Pljevlja. Po pljevi sa plodnih žitnih polja kojima su se na ljetnjoj ariji lelujali puni klasovi zrelog žita, podsjećajući na žitno jezero. Manastir Sveta Trojica kroz skoro pet vjekova turske vladavine bio je i ostao stožer pravoslavlja, centar duhovnosti.

Mnogo novembara je iza tebe, mnogo je vode proteklo tvojim rijekama: Breznicom, Ćehotinom, Vezišnicom. Eh, kada bi umjele da pričaju… Gazili su te mnogi, ali te nijesu pregazili, nijesu ti ubili dušu, onu Tvoju, najveću, najširu, slovensku. Lijepa su svijetla Pariza, ali su i hladna, ja mnogo više volim tvoje čkiljave svjetiljke koje stidljivo vire iza ćepenaka i granatih lipa. Ne znače sva svijetla i svjetlost. Tvoja svjetlost izvire iz tebe, iz tvoje širokogrudosti, tradicije, običaja, pa čak i iz tvoje jutarnje magle. Pa šta, i London ima maglu pa ga nije naružila. Zašto bi tebe? Ne može se dogoditi da na tvom asfaltu neki beskućnik umre od gladi ili hladnoće, kao što se to dešava u evropskim metropolama. Gdje god da odem, i tebe u srcu nosim. U tebi su moji korijeni, moja najdraža bića, prvi koraci i prva riječ izgovorena.

Ono što je najljepše u Tebi, što te čini jedinstvenim, jeste to što si čvrst temelj svojoj djeci. Gdje god da odu, iz tebe nose znanje, moral. Ti si njima čvrst temelj, oni tebi čuvari obraza i uvijek ti se rado vraćaju. Ono što je jedinstveno u tebi i što nigdje na svijetu nema, jeste miris bajramske baklave kojom me počaste Rijad i Tajra, ili šarenilo vaskršnjih jaja kojima ja njih počastim.

Eh, Grade, želim Ti da svakog novembra budeš srećniji, vedriji, ponosniji. Da Tvojim ulicama teče rijeka mladosti sa kojom ćeš osvajati nove intelektualne visine. Srećan Ti rođendan, dome moj!

Sofija Milić 3-1, Gimnazija ,,Tanasije Pejatović“ Pljevlja

Mentor: Branka Vuković

Najnovije vijesti

Zov sukanja

30. novembra 2021. 16:39

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29667 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12967 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12326 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12002 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11811 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11106 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10527 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10375 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9086 pregleda
%d bloggers like this: