Najbolji teniser svijeta većinski vlasnik danske biotehnološke firme – cilj lijek protiv kovida

    4 meseca pre 211 pregleda Izvor: vijesti.me

Najbolji teniser sveta Novak Đoković kupio je 80 odsto danske biotehnološke firme KvantBioRes (QuantBioRes), sa ciljem da razvije lek protiv korona virusa, rekao je Rojtersu izvršni direktor kompanije.

Izvršni direktor kompanije Ivan Lončarević, koji je sebe opisao kao preduzetnika, rekao je da je investicija napravljena u junu 2020. godine, ali je odbio da kaže kolika je bila.

KvantBioRes ima 11 istraživača koji rade u Danskoj, Australiji i Sloveniji, kaže Lončarević, naglasivši da oni rade na tretmanima, a ne na razvoju vakcine.

Kompanija razvija peptid, koji sprečava virus korona da inficira ljudsku ćeliju, i očekuje da će ovog leta biti na klinički ispitivanjima u Velikoj Britaniji, dodao je on.

Portparol srpskog tenisera nije odmah odgovorio na zahtev za komentar Rojtersa.

Đoković se pre nekoliko dana vratio u Beograd pošto mu australijske vlasti nisu odobrile vizu i učešće na Australijan openu, prvom grend slemu u sezoni.

On je došao u Melburn sa medicinskim izuzećem od obavezne vakcinacije što je bio jedan od dva uslova za učešće na teniskom turniru.

Međutim, posle desetak dana je deportovan na osnovu presude tročlanog veća Federalnog suda, bazirajući je na odluci ministra za imigracije Alkeksa Houka da Đokoviću ponovo ukine vizu, što je diskreciono pravo člana australijske vlade.

Kompanija KvantBioRes registrovana je u junu 2020. godine sa namerom da proizvodi farmaceutske lekove i preparate.

Među imenima direktora navedeni su i Novak i Jelena Đoković.

Svetski teniser broj jedan izazvao je globalnu debatu o pravima onih koji su odlučili da se ne vakcinišu protiv korona virusa.

Viza mu je prvi put ukinuta 5. januara po sletanju u Melburn i to zbog problema sa dokumentacijom.

Srpski teniser, koji nije vakcinisan, stigao je u Australiju stigao na osnovu medicinskog izuzeća od vakcine, koje je dobio od dve nezavisne komisije pri Teniskoj federaciji Australije i države Viktorije.

Međutim, Đoković je na aerodromu priveden, proveo je nekoliko sati na imigracionoj kontroli na aerodromu, a zatim i nekoliko dana u imigracionom hotelu.

Nekoliko dana kasnije sud mu je vratio vizu, navodeći da su granični službenici ignorisali proceduru kada je Đoković stigao u zemlju.

Vizu mu je potom u ponovo ukinuo Aleks Houk, australijski ministar za imigraciju i Đoković je deportovan posle neuspešne žalbe pred sudom na tu odluku.

Australijskih zakoni kažu da Đoković posle svega naredne tri godine neće moći da uđe u zemlju.

Ipak, australijski premijer Skot Morison tvrdi da bi ta kazna mogla da bude skraćena pod „odgovorajućim okolnostima“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: