Najduži, najkraći ili let sa najljepšim pogledom? Predstavljamo vam najneobičnije avionske letove

  • 4 sedmice pre
  • 155 pregleda
  • Izvor: kolektiv.me

Momenat kada avion slijeće je jako uzbudljiv, a oduševiće vas još više ukoliko ste imali priliku da uživate u slikama prelijepog pejzaža u koji slijećete.

Naravno, ponekad samo putovanje avionom ili odlazak na aerodrom, može da bude jedinstveno iskustvo koje ćete dugo pamtiti i prepričavati svim putoholičarima.

U nastavku vam otkrivamo najspektakularnije piste, aerodrome i letove aviona:

Najduži let

Najduži redovni komercijalni let na svijetu obavlja kompanija Singapur Erlajns, od Australije do Njujorka – na relaciji dugoj oko 16.000 kilometara. Let traje u prosjeku oko 18 sati i 25 minuta. Ali australijski nacionalni prevoznik “Kvantas”  izgleda da hoće da obori sve dosadašnje rekorde kada su u pitanju komercijalni letovi i da pokrene novu rutu od Njujorke do Sidneja. Avion bi trebalo da putuje 19 časova i da pređe oko 16.200 kilometara.

Najkraći let

Kompanija Logan er uvela je davne 1967. godine najkraći komercijalni let na planeti – od Vestreja do Papa Vestreja u Škotskoj na Orknijskim ostrvima. Let traje oko 47 sekundi, a cijena karte iznosi oko 44 eura. Let se obavlja avionom koji ima osam sjedišta. Moguća su kašnjenja, ukoliko nastupe jači udari vjetra. Tako umjesto uobičajenih 47 sekundi, može se desiti da vam treba oko dva minuta putovanja avionom.

Jedan od najstrašnijih aerodroma

Aerodrom Tenzing-Hillari u Nepalu se smatra najstrašnijim na svijetu. S obzirom da je stisnut između visokih vrhova Himalaja i  strmih litica na kraju piste, samo je pilotima sa specijalnom kvalifikacijom dozvoljeno da uzlijeću i slijeću na ovaj aerodrom.

Najljepši prizor

Maldivi obuhvataju 1.200 ostrva koji su prostiru preko prostranog plavog Indijskog okeana. Samo jedan pogled na toplom tirkiznom moru pod čistim plavim nebom ostavlja bez daha, što ne čudi zašto je ovo mjesto idealna destinacija za mladence.

Najčudniji let

Kompanija Air Koryo iz Sjeverne Koreje leti između glavnog grada Pjongjanga i Pekinga, Šangaja i Šangjanga u Kini, plus Vladivstoka u Rusiji. Knjige i časopisi su zabranjeni, te se putnici mogu zabavljati čitanjem Piongiang Tajms magazina na engleskom jeziku, propagandnim emisijama i pop pjesmama omiljenih bendova.

Na ivici svijeta

Uskršnje ostrvo je čileansko ostrvo koje se nalazi na jugu Tihog okeana. Međunarodni aerodrom Mataveri jedini je na ostrvu s pistom dugom 2903 metafra. Nekada se koristila i kao alternativna pista za svemirski program Sjedinjenih Američkih Država.

Najskuplji let

Pošto je prosječna cijena karte između Hitrou (Heathrow Airport) i Abu Dabija koštala 22.905 eura za dvije osobe, Etihad Residence, luksuzni penthaus avio kompanije Etihad, proglašen je najskupljim letom na svijetu. Apartman se sastoji od dnevne sobe, dvokrevetne spavaće sobu i kupatila sa tušem, i nudi usluge batlera i kuvara.

Arktička polarna ruta

Poznati kao arktička polarna ruta, ovi letovi se obično obavljaju na relaciji između Severne Amerike i Azije ili Bliskog Istoka. Ukoliko letite u zimskim mjesecima i, ako budete imali sreće, mogli biste da ugledate auroru borealis ili sjevernu svjetlost. Trenutno nema komercijalnih avio-kompanija koje lete preko Južnog pola.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.