Najkišovitiji grad u Evropi: Jednog juna kiša je padala 24 dana bez prestanka

    1 mesec pre 295 pregleda Izvor: antenam.net

Internet pretraživač za iznajmljivanje smještaja Holidu analizirao je najkišovitije gradove u Evropi. Koristeći podatke iz aplikacije World Weather Online, oni su rangirali gradove na osnovu prosječnog broja kišnih dana u mjesecu, kao i statistike prosječnih dnevnih padavina.

S obzirom da Bergen u prosjeku ima 12,7 kišnih dana mjesečno i 8,8 milimetara padavina dnevno, Holida je drugi najveći grad Norveške proglasio najkišovitijim gradom u Evropi. I nije on jedini koji je to uradio.

Turistička zajednica grada Bergena u svojim marketinškim aktivnostima često pominje kišu, a stavljaju je i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše – uostalom, ne vjeruju da je vrijeme loše, postoje samo loše obučene osobe,prenosi Punkufer.hr.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posjete bez obzira na vremensku prognozu – od njihovih prelijepih parkova i fjordova do zanimljivih muzeja i galerija.

Otkuda toliko kiše u Bergenu?

Bergen ima jedinstven geografski položaj. Nalazi se na jugozapadu Norveške na obali Sjevernog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini ranjivim na dugotrajne i obilne padavine.

Najduže neprekidno kišno vrijeme u Bergenu zabilježeno je krajem 2006. i početkom 2007.. Kiša je padala čak 85 dana zaredom – od 29. oktobra do 21. januara.

Najduža kontinuirana kišna sezona u ljetnjim mjesecima bila je 1952. kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.

Najmanje kiše u junu, najviše u oktobru

Odgovor na to pitanje zavisi od toga kakvi su vaši planovi, ali odmah treba da znate da nijedno godišnje doba nije posebno suvo.

U prosjeku, Bergen ima najmanje kiše u junu, a najviše u oktobru. Prosječna temperatura tokom ljeta kreće se od 9,9 do 20,7 stepeni Celzijusa – pri čemu je jul najtopliji mesec.
Tokom zime očekuje se jak vjetar, ponegdje snijeg i prosječne temperature od -0,1 do -4,9 stepeni Celzijusa.

Ako imate priliku da posjetite Bergen, iskoristite je. Samo ne zaboravite da ponesete kišobran.