Najljepša freska: Pogled Bijelog anđela blista već osam vjekova

    1 godina pre 1102 pregleda

Bijeli anđeo jedna je od najlepših fresaka Srbije. Djelo nepoznatog umetnika iz 13. vijeka, svrstava se i među najimpresivnija evropska slikarska dostignuća, po kojima je manastir Mileševa i postao poznat, piše portal RTS-a.

Sve u Mileševi, pod krilom Bijelog anđela, odiše posebnim mirom i nadom. Carska lavra Svetog Save u kojoj su njegove mošti počivale tri i po vijeka, zadužbina kralja Vladislava, vjekovima plijeni čudesnom sugestivnošću svjedočenja o centralnom događaju hrišćanske vjere – vaskrsenju.

Upravo to, u svečanom ruhu, svijetu objavljuje mileševski Bijeli anđeo, vjesnik božjih tajni, arhanđel Gavrilo.

“Anđeo je – anđeo radosti. U radosti je rekao: Evo, vidite gdje je gospod Hristos ležao, on više nije među mrtvima, on je pobijedio smrt”, kaže episkop mileševski Atanasije.

Još pred kraj 19. vijeka, čuveni arheolog Artur Evana, je u Gaurdianu objavio da “ništa što je stvorio Đoto, ne premašuje ljepotom Anđela iz manastira Mileševe”.

Manastir Mileševa

U modernu istoriju, upisan je 1963. godine kao dio prvog satelitskog prenosa između Starog kontinenta i Amerike. A u burnoj prošlosti Polimlja, ovo remek djelo srpske srednjovekovne umjetnosti, uvijek je kao čudom sačuvano, vaskrsavalo na svodovima hrama i u svijesti ljudi.

Mileševa je rušena i paljena sedam puta. Tokom obnove u 16. vijeku, živopis “Mirosnice na hristovom grobu” , prekriven je novim freskama, ali su i ti novi slojevi uništeni u kasnijem požaru. A onda se, tri vijeka kasnije, prilikom restauracije i uklanjanja izgorjelih slojeva, Bijeli anđeo opet pojavio u svoj svojoj lepoti.

“Učinjeno je to po promisli Božjoj. A mi treba da se podsjećamo na ono što imamo. Imamo dovoljno zapretene snage, života, u našem narodnom biću i u narodnom stvaralaštvu, da bismo uspješno nastavili život kroz istoriju. Bez obzira na to kako su teške okolnosti kroz koje prolazimo”, kaže episkop mileševski Atanasije.

Zato se i tajna ljepote ovog živopisa, ne iscrpljuje njegovom likovnošću, skladom i savršenom kompozicijom, već jasnim osećanjem beskrajne vjere i nade, porukom ljubavi i mira.

Bijeli anđeo gleda pravo u oči, bez obzira iz kog ugla se posmatra, a njegov blagi pogled blista iz Mileševe, evo, već osam vjekova.