Najugroženiji građani taoci političkih podjela

    1 sedmica pre 99 pregleda Izvor: dan.co.me

U većini opština Crne Gore u kojima su se 23. oktobra održali lokalni izbori građani nemaju mogućnost da dobiju jednokratnu novčanu pomoć od Centra za rad i socijalno staranje, jer izborni proces nije priveden kraju. Naime, iako je juče istekao zakonski rok od mjesec u kome se ne smiju davati jednokratne novčane pomoći, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) dostavila je dopis pomenutim centrima da se jednokratne pomoći ne daju sve dok se u potpunosti ne okonča izborni proces.

S druge strane, izborni proces će se okončati onda kada Ustavni sud donese odluku o prigovorima koje su već odbile opštinske izborne komisije, kao i Državna izborna komisija. Međutim, kako Ustavni sud, usled političkih podjela, nema dovoljan broj sudija za odlučivanje, pitanje je kada će se donijeti odluka, odnosno kada će se steći uslovi za okončanje izbornog procesa i za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći.

Situacija je posebno komplikovana jer je na izborni proces najviše prigovora uložila Demokratska partija socijalista, od čijih poslanika u državnom parlamentu zavisi i izbor sudija Ustavnog suda.

Građanima koji čekaju na pomoć je posebno teško, što se jednokratne pomoći ne dijele od aprila mjeseca, jer su se lokalni izbori trebali da održe krajem maja i početkom juna. Kako su oni kasnije odloženi za 23. oktobar, došlo je i do produžetka roka za dodjelu pomoći.

– Trenutno imamo veliki broj građana koji imaju sve uslove da dobiju novčanu pomoć, ali je ne mogu dobiti jer nije okončan izborni proces. Građani nam se svakodnevno obraćaju, ali im mi ne možemo pomoći – rečeno nam je u pljevaljskom Centru za rad i socijalno staranje.

Iz Nevladinog udruženja „Breznica“ tvrde da je situacija ista u svim onim opštinama gdje se čeka da Ustavni sud da poslednju riječ o konačnim rezultatima izbora.

– Prema prikupljenim podacima na terenu, svakodnevno se za pomoć obraćaju građani koji ispunjavaju uslove za dodjelu jednokratne novčane pomoći. Ti zahtjevi su prvenstveno vezani za dobijanje novčane pomoći usljed liječenja od najtežih oboljenja, kao i usljed potrebe građana da obezbijede osnovne životne namirnice za preživljavanje – kazao je izvršni direktor Nevladinog udruženja „Breznica“ Milorad Mitrović, istakavši da nije pošteno da su najugroženiji građani taoci političkih podjela i svađa.

Mitrović posebno naglašava da je situacija najkritičnija na sjeveru, ali da nije dobra ni u samoj Podgorici.

– Zima je već na pragu, a mnogi stanovnici na sjeveru nisu obezbijedili ogrev ili osnovne protrepštine – kazao je Mitrović.

Najkomlikovanija situacija u Šavniku

Prema sadašnjoj situaciji na terenu posebno dugo će jednokratne novčane pomoći od Centra za rad i socijalno staranje čekati stanovnici Šavnika, gdje još nije završeno glasanje. Svakako, na odluku Ustavnog suda moraće čekati stanovnici Pljevalja, Žabljaka, Budve, Zete i Danilovgrada, kao i u glavnom gradu Podgorici. U pomenutim opštinama izborni rezultati će biti proglašeni nakon odluke Ustavnog suda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: