Najveća smrtnost od karcinoma u državi je u Pljevljima, od 10 oboljelih 8 iz Pljevalja

    3 godine pre 791 pregleda

Partija penzionera, invalida i restitucije- PIR, Udruženje za zaštitu penzionera i invalida, Udruženje civilnih, vojnih i invalida rada CG, volonteri i veterani ribolovci Pljevalja, uputili su otvoreno pismo SO Pljevlja i Opštinskom tužilaštvu u kome se kaže da su tužni i razočarani katastrofom pomora ribljeg fonda u pljevaljskim rijekama, na kojima zaljubljenici prirode i rijeka, provode beskonačne časove, a nažalost iz tih rijeka se nalijevaju i usjevi na poljoprivrednim zasadima pljevajskih gazdinstava.

Tražimo hitnu i neodložnu istragu povodom ovog nebismo mogli reći samo incidenta, već  teškog krivičnog djela, usmjerenog ne samo na pomor ribe i čitavog živog svijeta u ovim pljevaljskim rijekama, već zbog teškog krivičnog djela usmjerenog i na pomor ribe i ribljeg fonda i usmjerenog protiv zdravlja ljudi i živog  svijeta koji koriste vode iz ovih rijeka.

Ttražimo da Skupština opštine Pljevlja, prije svega da opozicioni odbornici u Skupštini opštine Pljevlja, iniciraju sazivanje hitne sjednice Skupštine Pljevlja,  na kojoj bi se razmatrale i utvrdile sve okolnosti i identifikovala sva lica i organi koji su prouzrokovali ovu katastrofu, koja će imati dalekosežne posledice, koje se ne mogu ispraviti ni u narednih petnaest godina.

Ovo nije obični ekološki incident kako ga neki subjekti žele predstaviti. Za  volontere i zaljubljenike ribolovce koji dane provodimo pored ovih rijeka, a to je i rekreacija i najbolja psiho-terapija, za sve one koji koriste vode ovih rijeka za stočni fond, za navodnjavanje svojih bašta i vrtova i usjeva, ovo je strašna katasrofa.

Ako je Crna Gora definisana Ustavom i kao ekološka država, tražimo od nadležnih organa, a prije svega nadležnog tužilaštva da otvori hitno istragu i utvrdi odgovornost organa i lica koja su ovaj zločin ekološki počinili. Ovo nije obični ekološki incident.

Želimo da vidimo snagu i efikasnost države u ovom konkretnom slučaju i da vinovnike ovog za nas nemilog događaja pa čak i zločina otkriju i privedu pravdi, kazni po zakonu no i to je malo. Nema te kazne koja bi mogla biti adekvatna za ovo krivično djelo. Očekujemo brzu reakciju državnih organa jer je ovo hitna i urgentna stvar.

Ovaj slučaj se ne smije odugovlačiti, a još manje prikrivati i zločin zataškavati. Građani Pljevalja s u i onako dosta kažnjeni zagađenim vazduhom od TEPV, gdje je najveća smrtnost od karcinoma u državi, da od 10 oboljelih od karcinoma pluća 8 oboljelih je iz Pljevalja. Još im treba ova katasrofa.

Molimo odbornike Skupštine opštine Pljevlja, nadležno tužilaštvo da pokažu efikasnost i ažurnost po ovom pitanju, a sve građane Pljevalja kojima su Pljevlja na srcu pa i Crna Gora a jesu, da izraze svoje nezadovoljstvo, ogorčenje i razočarenje. Ovo je i tužan, i ružan i katastrofalni događaj ne samo za građane Pljevalja.

8. jul 2019. godine

PREDSJEDNIŠTVO PARTIJE – PIR, Momo Joksimović, predsjednik

Najnovije vijesti

Danas je Sveti Sava

27. januara 2022. 13:14

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33378 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14550 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13968 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13707 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12840 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12270 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12131 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 12027 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10869 pregleda
%d bloggers like this: