Najveća zaplijena heroina u Hrvatskoj, pronađena i 62 kilograma kokaina

    7 meseci pre 227 pregleda Izvor: klix.ba

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska danas je na konferenciji za novinare izvijestila o zaplijeni 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, ukupne vrijednosti 17 miliona eura. Ovo je najveća zaplijena heroina u Hrvatskoj do sada.

Zaplijena je, kako je rečeno novinarima, rezultat dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata.

I heroin i kokain zaplijenjeni su u Luci Ploče, u dva odvojena slučaja. Heroin je zaplijenjen u oktobru, a kokain početkom novembra 2021. godine.

Droga je bila skrivena u brodu koji je doplovio iz Južne Amerike. U pretrazi su u podnožju plovila pronađena 54 paketa namijenjena evropskom tržištu.

Foto: Pixsell/Grgo Jelavic
Foto: Pixsell/Grgo Jelavic

Heroin se nalazio skriven u olovnim ingotima, odnosno kockama mase 80 tona, koje su prevožene brodom preko Turske. Provjerom je utvrđeno kako se u polovini ingota nalazio heroin zapakovan u ukupno 256 paketića.

Kokain je u 54 paketića bio skriven u posebno načinjenom čeličnom spremištu, koje je bilo magnetom te vijcima pričvrščen u podmorskom dijelu broda za rasute terete, koji je u luku Ploče doplovio iz jedne kolumbijske luke na obali Tihog okeana. Riječ je o brodu dužine 220 i širine 30 metara. Čelični mini-kontejner se nalazio na oko 16 metara ispod površine mora, a takođe je otkriven uz nalog sudije istrage Županijskog suda u Dubrovniku uz pomoć ronilaca ATJ Lučko i pripadnika Interventne policije iz Splita.

Utvrđeno je kako su i heroin i kokain izvrsne čistoće, odnosno koncentracije, a bili su namijenjeni zapadnoevropskom tržištu.

Nakon opsežno provedenih kriminalističkih istraga te saslušanja zapovjednika brodova i posade utvrđeno je kako nemaju veze s ovom vrstom transporta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: