Nakon tuče u samicu na hlađenje: U ZIKS-u od početka godine 42 tuče

  • 6 mjeseci pre
  • 158 pregleda
  • Izvor: Standard

Verbalne razmjerice zatvorenika nerijetko prerastu u fizičke obračune, kojih je prema podacima od početka godine bilo 42.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su kazali da je većina učesnika u tučama kažnjeno boravkom u samici.

“Protiv svih lica koja su učestvovala u tučama, sprovodeni su disciplinski postupci i ovim licma je u većini slučajeva izricana disciplinska mjera upućivanje u samicu”, navode iz ZIKS-a.”

Pored toga, kako napominju provođenja disciplinskih postupka protiv zatvorenika koja učestvuju u tuči, o događajima ove vrste obavještava se i danilovgradska policija radi preduzimanja daljih mjera koje su iz njihove nadležnosti.

Protiv lica koja su učestvovala u tuči podnosi se disciplinka prijava i sprovodi se disciplinski postupak radi utvrrđivanja njihove odgovornosti. U okviru disciplinskog postupka licima koja su učestvovali u tuči može se izreći disciplinska mjera uskraćivanje pogodnosti, uskraćivanja mogućnosti na vanrednu ili posebnu posjetu i upućivanje u samicu (kada su u pitanja zatvorenici), odnosno ograničenje posjeta ili upućivanje u samicu (kada su u pitanju pritvorena lica)”, saopštili su iz ZIKS-a.

Kod nas odlično u odnosu na zatvore u regionu

Tuča u zatvoru do prije desetak godina bilo je više, a zahvaljujući upravi ZIKS-a, kako kaže kriminolog Velimir Rakočević, “kod nas je sada odlično u odnosu na zatvore u regionu“. 

„Nije nimalo lako uspostaviti red i disciplinu, ono što radi Uprava ZIKS-a Crne Gore može se reći da je među najuspješnijima u regionu. Daleko je veći broj i tuča i bjekstava u Evropskim zatvorima nego što je kod nas“, kazao je Rakočević.

On je takođe napomenuo da „kada se pogleda struktura zatvorenika i uzme u obzir da su članovi kriminalnih grupa tamo i zatvorenici iz raznih oblasti, upravi nije lako uspostaviti red“.

“Da u istom zatvoru budu kriminalne grupe i da bude uspostavljen red, to nijedna zatvorska uprava nije uspjela”, kaže kriminolog.

Stati na put tučama u zatvoru ranije nije bilo nimalo lako, a kako je kazao Rakočević, danas je dosta drugačije.

Sada su pojačane mjere bezbijednosti. Drugačije su i strukture zatvorenika, klanovi zbog kojih je još veća kontrola i mjere bezbijednosti”, rekao je on.

Opet sa druge strane, incidenti u zatvoru su neizbježni. Možda smo mi to vidjeli samo u filmovima ali i kod nas uvijek ima takvih zatvorenika koji su nezadovoljni, uskraćena im je sloboda, vole da su vođe pa slabijima uspostavljaju uslove.

Uvijek u zatvorima imaju vođe i tirani koji dijele ljude. Ima i onih koji maltretiraju cimere, zbog najsitnijeg detalja izazovu tuču. Razloga za svađu je mnogo. Nekad su koristoljubljive prirode, osvete i još mnogo toga. Zatvorenici budu nervozni, oduzeta im je sloboda i sve to utiče na njih”, kazao je kriminolog.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.