Namirnice koje će vam osigurati energiju za čitav dan

    10 meseci pre 332 pregleda Izvor: B92

Neke namirnice mogu da učine da se osjećamo usporeno, dok druge mogu da daju dodatnu snagu.

Takođe je važno napomenuti da pored hrane postoji mnogo faktora koji utiču na nivoe naše energije, a to su san, vježbanje, čak i to koliko često jedemo.

„Najbolji izvori energije su hrana sa dugotrajnim ugljenim hidratima i proteinima za stabilan nivo šećera u krvi i hranljivim sastojcima koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije“, navode stručnjaci za ishranu.

Sočivo

Sočivo ima mnoge zdravstvene prednosti, a davanje energije je jedna od njih. Bogata je vlaknima i ugljenim hidratima koji će vas održati sitim i dati dugotrajnu energiju.

Zeleno povrće

Rukola, brokoli i blitva imaju niz zdravstvenih prednosti, a jedna od njih daje dobru energiju. Nedavna studija povezuje ovo povrće sa manjim rizikom od kardiovaskularnog zdravlja i povećanom snagom mišića. Takođe su bogati prebioticima. Ova hrana promoviše proizvodnju postbiotika, koji bukvalno podstiču proizvodnju energije u našim mitohondrijama.

Grčki jogurt

Grčki jogurt sadrži dobru količinu ugljenih hidrata i vitamina B. Vitamin B pomaže da hranu koju jedemo pretvorimo u upotrebljivu energiju.

Cvekla

Cvekla ima jedinstvenu prednost u odnosu na mnoge namirnice jer ima visok sadržaj nitrata. Nitrati pomažu u širenju naših krvnih sudova radi većeg protoka krvi, a samim tim i veće količine kiseonika i hranljivih materija u našim tkivima.