Namirnice koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska

    2 sedmice pre 387 pregleda Izvor: B92
foto: pixabay.com

Konzumiranje namirnica s hranjivim materijama poput kalijuma i magnezijuma pored toga što je korisno za cjelokupno zdravlje može pomoći i pri snižavanju krvnog pritiska.

Hipertenzija ili visoki krvni pritisak najčešći je faktor rizika za srčane bolesti koji se može spriječiti. Preko milijardu ljudi širom svijeta ima visok krvni pritisak, ali promjene načina života i modifikacije ishrane mogu pomoći u snižavanju i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Uključivanje određene hrane u vašu ishranu, posebno one s kalijumom i magnezijumom, mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Citrusi

Citrusi mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Puni su vitamina, minerala i biljnih jedinjenja koji bi mogli da pomognu u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika za srčane bolesti poput visokog krvnog pritiska.

Losos

Losos i druge masne ribe izvrstan su izvor omega-3 masnoća, koje nose značajne dobrobiti za srce. Ove masti mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska smanjujući upalu.

Lisnato povrće

Blitva i spanać su dva su primera lisnatog povrća koje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovo lisnato povrće izvor je hranjivih materija poput kalijuma i magnezijuma, koji podržavaju optimalne nivoe krvnog pritiska.

Na primjer, jedna šoljica kuvane blitve osigurava 20 posto odnosno 36 posto vaših dnevnih potreba za kalijumom i magnezijumom.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi i sjemenke mogu imati blagotvoran učinak na krvni pritisak. Primjeri orašastih plodova i sjemenki koje treba jesti kao dio uravnotežene ishrane usmjerene na snižavanje krvnog pritiska uključuju: sjemenke bundeve, sjeme lana, chia semenke, pistaći, orasi i bademi.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući snižavanje krvnog pritiska i drugih faktora rizika za srčane bolesti. Pregledom studija iz 2020. utvrđeno je da zbog hranjivih materija i biljnih jedinjenja u maslinovom ulju, poput omega-9 masne oleinske kiseline i antioksidativnih polifenola, ono može biti koristan dio ishrane čiji je cilj snižavanje krvnog pritiska.

Šargarepa

Hrskava, slatka i hranjiva šargarepa glavna je namirnica u ishrani mnogih ljudi. Bogata je biljnim jedinjenjima koji mogu biti uključeni u razne zdravstvene procese, poput upravljanja krvnim pritiskom.

Studija iz 2023. pokazala je da se mogućnost visokog krvnog pritiska smanjila za 10 posto na otprilike svakih 100 grama šargarepe pojedene dnevno.

Jaja

Ne samo da su jaja bogata hranjivim materijama, već istraživanja takođe pokazuju da mogu biti dio uravnoteženog plana ishrane za kontrolu krvnog pritiska.