Narednih pet godina biće najtopliji period u istoriji

    1 godina pre 365 pregleda Izvor: balkangreenenergynews.com

Globalne temperature će verovatno porasti na rekordne nivoe u narednih pet godina, podstaknute gasovima sa efektom staklene bašte i klimatskim fenomenom El Ninja, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (eng. World Meteorological Organization – WMO).

Najnoviji iziveštaj Svetske meteorološke organizacije (SMO) procenjuje da postoji 66 odsto verovatnoće da će godišnja prosečna globalna temperatura (eng. annual average near-surface global temperature) između 2023. i 2027. bar jedne godine biti veća za više od 1,5 stepeni Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoima.

Takođe verovatnoća je 98 odsto da će bar jedna od narednih pet godina, i petogodišnji period u celini, biti najtopliji u istoriji.

Inače, dosad je najtoplija bila 2016. kada je El Ninjo bio izuzetno jak.

Izveštaj ne znači da ćemo trajno premašiti nivo od 1,5 stepeni, koji je kao granica za dugoročno zagrevanje tokom više godina naveden u Pariskom sporazumu, izjavio je generalni sekretar SMO Peteri Tales, i dodao da žele da alarmiraju svetsku javnost da će granica od 1,5 stepeni biti premašivana povremeno sve češće.

Hlađenje koje je donela La Ninja privremeno je obuzdalo dugoročni trend zagrevanja

Inače, Pariski sporazum postavlja dugoročne ciljeve kako bi sve države sveta smanjile globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte i tako ograničile globalno zagrevanje u ovom veku na 2 stepena, istovremeno ulažući napore da rast ne bude veći od 1,5 stepeni.

Prosečna globalna temperatura 2022. bila je oko 1,15 stepeni iznad proseka u periodu 1850-1900, s tim da je hladniji talas koji je donela La Ninja tokom većeg dela poslednje tri godine privremeno obuzdao dugoročni trend zagrevanja.

La Ninja se završila u martu i El Ninjo stiže

Ali, prema izveštaju SMO, La Ninja se završila u martu 2023. i predviđa se da će se El Ninjo razviti u narednim mesecima. Tipično, El Ninjo povećava globalne temperature u godini nakon što se razvije, što bi u ovom slučaju bila 2024.

Očekuje se da će se El Ninjo zagrejati u narednim mesecima i to će se kombinovati sa klimatskim promenama izazvanim ljudskim faktorom čime će globalne temperature dostići nivoe koji ranije nisu bili poznati, rekao je Taalas.

On je dodao da će to imati dalekosežne posledice po zdravlje, bezbednost snabdevanja hranom, upravljanje vodama i životnu sredinu. Moramo biti spremni za ono što dolazi, upozorio je Tales.

Izveštaj WMO Global Annual to Decadal Climate Update (target years: 2023-2027) pokazuje da postoji 32 odsto verovatnoće da će srednja petogodišnja vrednost premašiti graničnu od 1,5 stepeni. Izveštaj je pripremila Meteorološka služba Ujedinjenog Kraljevstva, vodeći centar SMO za takva predviđanja.

Šanse da temperature privremeno pređu 1,5 stepeni stalno rastu od 2015, kada je bile blizu nule, dok su u periodu 2017-2021. dsotigle 10 odsto, rekla je Svetska metereološka organizacija.