Nastala konfuzija u primjeni zakona

    4 meseca pre 308 pregleda Izvor: pobjeda.me

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta zatražilo je od pojedinih škola da se nastavnička vijeća izjasne o kandidatu za direktora kojeg predloži taj resor, što nije bio slučaj do sada. Vijeća su se do sada izjašnjavala o svim kandidatima koji su konkurisali za izbor direktora, rekla je Pobjedi predsjednica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta mr Stanka Vukčević.

Iz Ministarstva su u dopisu koji su poslali školama naveli da u toku procedure izbora direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, u skladu sa članom 153h Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju je propisano da nastavničko vijeće na zahtjev ministra u roku od 15 dana dostavlja pisano izjašnjenje, odnosno mišljenje o predloženom kandidatu. Dalje su naveli kako pojedine škole nijesu dostavile to mišljenje i da je potrebno da to učine u što mogućem kraćem roku.

Vukčević kaže da joj kolege javljaju da se sada traži da se izjasne o kandidatima koje predloži Ministarstvo.

– Nastala je prava konfuzija u tumačenju i primjeni zakona. U Zakonu se navodi da se dostavi pisano izjašnjenje o predloženom kandidatu. Dosadašnja izjašnjavanja su bila o kandidatima koji su konkurisali za izbor direktora – rekla je ona.

Vukčević ističe da ustanove nijesu obavezne da dostave ovo mišljenje.

– Pretpostavka je da pojedine ustanove nijesu dostavile mišljenje, jer Ministarstvo to od njih nije potraživalo. Postavlja se i pitanje zašto se ovo pravilo nije predvidjelo i za predškolske ustanove, tu je mnogo značajno ko će voditi i zastupati takve ustanove – rekla je ona.

Ako će se mišljenje nastavničkog vijeća vrednovati, odnosno biti uvaženo i neposredno uticati na izbor rukovodilaca vaspitno-obrazovnih ustanova, onda je, smatra Vukčević, ta norma morala biti obavezujuća.

– Mnogo je značajno kako će se izjasniti nastavnici, oni, sigurna sam, najbolje znaju da procijene ko zaslužuje da vodi jednu vaspitno-obrazovnu ustanovu. Komisija Ministarstva, odnosno ministarka, mora da prihvati sugestije nastavnika. Moje iskustvo iz učionice me tjera da ovako zaključim – rekla je ona.

Masovna smjena direktora realizovana je prošle godine po izmijenjenom Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju. Tada je saopštavano da se navodno želi osloboditi obrazovni sistem od partijskog uticaja. Ministarka Vesna Bratić je govorila da više neće biti potrebna partijska knjižica, kao uslov da neko bude na direktorskoj funkciji. Iako i dalje tvrdi da je sprovedena depolitizacija obrazovnog sistema, pojedini poslanici opozicije su ranije u Skupštini javnosti predočili drugačije dokaze – da su nova direktorska mjesta podijeljena po dubini, između partija. Objelodanili su tabelu gdje je sve to uređeno po Dontovoj formuli.

Javnost je ranije oštro reagovala i što je Bratić za vršioce dužnosti postavljala sporan kadar koji otvoreno podržava sporne ideologije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: