NATO šalje dodatne snage na Kosovo

    10 meseci pre 377 pregleda Izvor: N1
foto: twitter

Sjevernoatlantski savjet sastao se danas kako bi razmotrili situaciju na Kosovu, izrazivši duboku zabrinutost zbog rasta tenzija na sjeveru te oblasti.

„Misija Kfora ostaje vidljivo i agilno prisutna širom Kosova. Uvijek ćemo preduzimati sve neophodne radnje da održimo bezbjedno okruženje i slobodu kretanja svih ljudi koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim UN mandatom“, navodi se u saopštenju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Dodaje se da su od maja pojačali prisustvo Kfora, a da su juče ovlastilu dodatne snage za rješavanje trenutne situacije.

„Uvijek ćemo se starati da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodnu da Kfor ispuni svoj mandat. Spremni smo za dalja prilagođavanja potrebama Kfora na terenu“, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da će Kfor nastaviti da bude u bliskoj koordinaciji sa svim relevantnim činiocima u Beogradu i Prištini, kao i sa pripadnicima Euleksa, OEBS, Unmika i diplomatske zajednice.

„Pozivamo sve strane da hitno deeskaliraju situaciju. Nastavljamo da pozivamo Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu pod posredovanjem EU, jer je to jedini način da se riješe tekuća pitanja i postigne rješenje da koje poštuje prava svih zajednica. To je ključno za dugotrajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost regiona“, poručio je NATO u saopštenju.