NATO u oktobru ocjenjuje spremnost crnogorske vojske

    8 mjeseci pre 241 pregleda Izvor: pobjeda.me

Pripadnici Vojske Crne Gore biće testirani na NATO vježbi „Steel Storm“ koja će se u oktobru održati u Italiji, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Cilj vježbe je, kako navode iz resora odbrane, ocjenjivanje i sertifikacija NATO snaga visoke borbene gotovosti za period 2020-2022, a u sastavu deklarisanog italijanskog bataljona „La Marmora“ planirano je učešće jednog pješadijskog voda VCG.

– Vježba predstavlja provjeru obučenosti jedinica za izvođenje operacija u planinskim i urbanim uslovima, pri čemu će obuhvatiti evaluaciju jedinica po NATO konceptu ocjenjivanja borbene spremnosti (CREVAL) za učešće u NATO snagama visoke borbene gotovosti u periodu 2020-2022. Na vježbi je planirano učešće do 31 pripadnika VCG – saopšteno je iz resora odbrane.

Obuka za Avganistan

Pripadnici Vojske Crne Gore tokom 2020. godine učestvovaće na vojnim vježbama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji i Albaniji. Na njima će, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, učestvovati ukupno 321 vojnik.

Vježbe „MIR 20/1“ i „MIR 20/2“, čiji je cilj provjera sposobnosti pripadnika XII i XIII kontingenta Vojske za izvršavanje zadataka u misiji „Resolute Support“ u Avganistanu održaće se u Hrvatskoj, a na njima će, kako je saopšteno iz resora odbrane, učestvovati 70 vojnika.

– Vježbe se održavaju na kraju zajedničke obuke s pripadnicima kontingenta Oružanih snaga Hrvatske, u čijem sastavu kontingent VCG i izvršava zadatke u misiji. Vježba „MIR 20/1“ izvodi se u zimskim uslovima, na poligonu „Gašinci“, dok se „MIR 20/2“ izvodi ljeti na poligonu Crvena zemlja u Kninu – navode iz Ministarstva.

Mornarica

U Njemačkoj će u septembru biti održana vježba „Combined Resolve XIV“, na kojoj se na brigadnom nivou uvježbavaju taktike, tehnike i procedure kopnenog ratovanja.

– Scenario predviđa napadne i odbrambene operacije u urbanoj sredini, kroz implementaciju NATO procedura za brzi odgovor. Planirano je učešće do 140 pripadnika iz sastava Pješadijskog bataljona VCG, u sastavu američke oklopno-mehanizovane borbene grupe i mehanizovanog bataljona Oružanih snaga Slovenije – kažu u Ministarstvu, dodajući da će na vježbi učestvovati 17 NATO i partnerskih država.

Vježba „Adrion Cax/Livex 20“ biće organizovana u Sloveniji, u periodu maj-jun 2020, na kojoj će pripadnici Mornarice VCG kroz kompjuterske simulacije i aktivnosti na moru uvježbavati NATO procedure i standarde, ali i jačati saradnju s mornaricama država regiona. Na vježbi je, ističu iz Ministarstva, predviđeno učešće do 30 pripadnika Vojske.

Crnogorski vojnici vježbaće i u Crnoj Gori tokom 2020. godine.

Prva faza vježbe „Balkan Lion 20“ biće održana u našoj zemlji, dok će druga biti u Albaniji.

– Predviđeno je da se vježba realizuje u septembru, s ciljem uvježbavanja razmještanja jedinica, odvraćanja i priprema za napad, kao i izvođenja napada. Na vježbi je planirano učešće do 50 vojnika Crne Gore – zaključuju u Ministarstvu odbrane.

Na vježbi prvi put i helikopter BELL 412

Vježba „Adriatic Strike 20“ održaće se krajem maja i početkom juna u Sloveniji, a cilj ove vježbe je, kako ističu u resoru odbrane, uvježbavanje združenih i koalicionih snaga za taktičku upotrebu vazduhoplovnih snaga u podršci konvojima, kao i u urbanim i planinskim operacijama za pružanje bliske vazduhoplovne podrške, s fokusom na uvježbavanje taktika i procedura za navođenje vazduhoplova na metu.

– Na vježbi je predviđeno učešće do osam pripadnika VCG i angažovanje jednog helikoptera Bell 412 – dodaju iz Ministarstva.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6608 pregleda