Ne priznaju pola miliona eura duga za koncesije

  • 8 mjeseci pre
  • 350 pregleda
  • Izvor: Pobjeda

Sudija Faruk Mušović postavio je pitanje dozvoljenosti tužbe koju je kompanija Vektra Montenegro podnijela protiv Ministarstva ekonomije zbog utvrđenja da je neosnovano potraživanje od 465 hiljada eura za koncesije za kamenolom Bušnje.

Zato je tražio da se pribavi lista potraživanja kako bi bilo utvrđeno da li je ovaj iznos priznat u stečajnom postupku nad Vektrom Montenegro. Ukoliko jeste, postavlja se pitanje da li bi bilo dozvoljeno da Vektra podnosi tužbu kojom traži da se utvrdi da ta potraživanja ne postoje.

Prema navodima iz tužbe, Ministarstvo ekonomije je tri godine nakon što je Vektra Montenegro kupila imovinu firme Građevinar Pljevlja u stečaju, zaključilo ugovor o eksploataciji tehničko-građevinskog kamena sa ovom firmom, koji je potpisala i Vektra. Ugovorom o koncesiji predviđeno je da isplatom kupoprodajne cijene za imovinu Građevinara i zaključenjem stečaja, sva prava i obaveze iz koncesionog ugovora pređu na Vektru Montenegro. U tužbi se navodi da koncesije za količine kamena otkopane prije 2007. godine, kada je imovina ovog preduzeća kupljena, ne mogu biti stavljene na teret Vektri, već je eventualno trebalo naplatiti iz stečajne mase Građevinara. Ministarstvo ekonomije je, kako stoji u tužbi, rješenjem iz decembra 2014. godine obavezalo Građevinar, a time i Vektru, na plaćanje koncesije za utvrđene razlike o otkopanim količinama kamena od 2005. do 2014. godine, da plati 465 hiljada eura.

Vektra Montenegro je u reorganizaciji od 2013. godine, a njihov zastupnik Ranko Grbavac tvrdi da je plan realizovan u velikoj mjeri. Ipak, trenutno je u predstečajnom postupku, s obzirom na to da je švajcarska NLB Interfinans banka, zbog nemogućnosti da naplati dug od 60 miliona eura, podnijela zahtjev za otvaranje stečaja. Ročište za ispitivanje stečajnih razloga odlagano je dva puta na zahjev stranki zbog, kako saznajemo, mogućnosti dogovora, ali do toga nije došlo. Iduće ročište je zakazano za desetak dana.

Ročište kod sudije Mušovića trebalo bi da bude u novembru, ukoliko u međuvremenu ne bude otvoren stečaj. U tom slučaju, prekidaju se svi sudski postupci.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.