NEKADA SU SE ZNALI PAZARNI DANI U SVAKOM SELU, A DANAS TAKVIH PIJACA VIŠE NEMA

    2 sedmice pre 268 pregleda Izvor: dan.co.me

Na području opštine Pljevlja nekada su se tačno znali pazarni dani u svakom selu. U te dane trgovci su dolazili na pijace i vršili otkup stoke. Poslednjih deset godina stočne pijace su nestale, a jedini trag da su postajale su vage za mjerenje stoke. O stočnim vagama danas se staraju najčešće Savjeti mjesnih zajednica, a mjerenje stoke vrši se uz prisustvo zaduženog lica u selu.

Nažalost više nema stočnih pijaca. Stoku kupuju u većini slučajeva nakupci za potrebe klaničara i mesara. Pijace su nestale i jedini trag da su nekada postajale su stočne vage koje koriste stočarima da prilikom prodaje stoke nakupcima izvrše mjerenje – kaže predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković i dodaje da nakupci dogovore kupovinu, a potom stoku mjere na vagama koje se najčešće nalaze na lokaciji ranije stočne pijace u selu.

U nekim mjesnim zajednicama ima i više od jedne vage, a u nekim se nalazi samo po jedna vaga – kaže Živković.

Stočari tvrde da su stočne vage u većini slučaja tačne. Da se mještani sela staraju o njima, ali da je bilo i onih vaga koje su bile netačne i pokazivale manju težinu. To su, kažu stočari, često koristili i pojedini nakupci. Takav je slučaj bio sa vagom na lokaciji Trlica, koja je sada popravljena i više nakupci ne insistiraju da mjere stoku na toj vagi.

Čuo sam i ja da su ranije pojedini nakupci stoku mjerili isključivo na vagi koja se nalazila na Trlici. Čak znam da su pojedini nakupci kupovali telad ovdje u selu Maoče, pa ih vozili na Trlicu da ih mjere. Sada kažu da je ta vaga popravljena i takvih slučajeva nema – kaže Živković uz napomenu da bi bilo najbolje da se stočne pijace u potpunosti obnove.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 8. mart

7. marta 2021. 18:51

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 16074 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8198 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7353 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7017 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7011 pregleda