Nekome milioni eura, a mještanima milion problema

    1 godina pre 918 pregleda Izvor: dan.co.me

Iako Opština Pljevlja i država ubiraju značajna sredstva od koncesija na rudu olova i cinka, kao i na eksploataciju šuma u području Mjesne zajednice Šula, na tom području godinama ništa nije uloženo.

Naime, prema zvaničnim podacima, na godišnjem nivou samo po osnovu koncesija prihoduje se oko pola miliona eura, a lokalna uprava ubira značajne prihode i od poreza na nepokretnosti. Značajni su prihodi i po osnovu poreza na zarade, jer u pomenutoj mjesnoj zajednici samo u Rudniku olova i cinka „Šuplja stijena” radi oko 150 radnika.

S druge strane, ako od naselja Šula krenete u pravcu bilo kog sela vidjećete samo makadamske puteve. U posebno lošem stanju su putevi prema selima Čestin i Petine.

U naselju Šula, u kome se nekad nalazilo oko 200 rudarskih stanova, stanari muku muče sa vodosnabdijevanjem, a ni snabdijevanje električnom energijom nije baš na zavidnom nivou. Većina stambenih objekata se nalazi u lošem stanju, odnosno popriličan broj krovova je dotrajao.Slična situacija je i kada su u pitanju fasade i stolarija na zgradama.

Obaveza je države i Opštine da sredstva koja ubiraju od eksploatacije ruda i šuma u nekom kraju, između ostalog, ulažu i u tu sredinu. Rudnik olova i cinka „Šuplja stijena” radi već deset godina, a boljitka za lokalno stanovništvo nema. Pritom, stanovnici ove mjesne zajednice su dobili zagađivača i suočeni su s brojnim problemima po tom pitanju, tvrde iz Mreže nevladinih organizacija sjevera.

Naglašavaju da je posebno loša praksa državnih i lokalnih vlasti prema Šulima, gdje se ozbiljno ugrožava životna sredina.

Iz Mreže nevladinih organizacija sjevera ukazuju da je koncesija za eksploataciju rude olova i cinka data na 30 godina i da vrijeme brzo ide, a na terenu se ništa valjano ne dešava.

Kako će u ovom kraju da živi stanovništvo nakon dvadeset godina, kada država i lokalna uprava sada, kada rudnik radi i ostvaruje godišnji obrt od 19 miliona eura, ništa ne ulažu u ovu sredinu?! Potrebno je asfaltirati 15 kilometara seoskih puteva i da svako selo ima asfalt… Trenutno ni do jednog sela nijesu asfaltirani putevi. Posao asfaltiranja puteva, ako bi se lokalna uprava i država odrekli samo dijela prihoda, mogao bi se završiti za jednu godinu, navodi se u saopštenju pomenute nevladine organizacije.

Napominju da je u Šulima potrebno pokrenuti nove poslove kojima bi se lokalno stanovništvo bavilo kada rudnik prestane s radom.

Pored ruda, na području Mjesne zajednice Šula siječe se na desetine hiljada kubika drveta, a lokalno stanovništvo ni od tog posla nema nikakvu korist.

Opštinska i državna vlast moraju što prije da smisle i usvoje strategiju razvoja ovog kraja, a ne da se donose i lokalni i državni godišnji budžeti bez projekata za unapređenje ove sredine, navodi se u saopštenju Mreže nevladinih organizacija sjevera.

Kad je u pitanju lista predloga za finansiranje projekata iz kapitalnog budžeta Crne Gore za narednu godinu, za pljevaljsku opštinu nije planiran nijedan novi projekat izuzev onih koji su započeti u prošloj godini. Projekata u MZ Šula nije bilo ni u ovoj godini, a očigledno ih neće biti ni u narednoj. Ostaje da se sačeka usvajanje lokalnog budžeta, da se vidi hoće li i lokalna vlast postupiti kao ona na državnom nivou.

,,Vektra Jakić‘‘ u avgustu uplatila 100.000 eura

Sporazumom Uprave za šume Crne Gore i „Vektre Jakić” odobrava se pomenutoj kompaniji da mjesečno siječe deset hiljada kubika drveta i da avansno uplaćuje koncesiju u iznosu od 141 hiljadu eura. Prvi dio odobrene sječe se odnosi na stabla u planini Ljubišnji, dok se dobar dio doznačenih stabala nalazi na prostoru MZ Šula. „Vektra Jakić” je u avgustu, prema zvaničnim podacima Uprave za šume, uplatila 100 hiljada eura. Teško je očekivati da će neki cent od koncesija zalutati u Šula.

„Iz Mreže nevladinih organizacija sjevera ukazuju da je koncesija za eksploataciju rude olova i cinka data na 30 godina i da vrijeme brzo ide, a na terenu se ništa valjano ne dešava”.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 27. septembar

26. septembra 2021. 23:12

Biografija vladike Metodija

26. septembra 2021. 19:17

SD Krivokapiću: Je li vas sramota?

26. septembra 2021. 17:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26389 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11671 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11017 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10372 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9597 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8622 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda
%d bloggers like this: