Nema gužve, nizak je nivo zagađenja, a ljudi žive spokojno: Ovo su NAJMIRNIJI gradovi u svijetu

    3 sedmice pre 288 pregleda Izvor: kolektiv.me

Prilikom kreiranja liste se uzimala u obzir gustina naseljenosti, nivo zagađenja, nivo gužve u saobraćaju i nivo sreće stanovnika.

Brojni su faktori koji se uzimaju u obzir prilikom izbora mjesta za život. U slučaju da je nekome prioritet mir, ali i obilje aktivnosti na otvorenom, ima sasvim dovoljno takvih gradova širom svijeta. Ali ima i onih koji pružaju mogućnost stanovnicima da uživaju u prednostima života u velikim gradovima.

Sa ciljem da napravi listu svjetskih gradova sa najprijatnijim okruženjem, vodeća islandska avio kompanija „Icelandair“ izvršila je i istraživanje. Tom prilikom je uzeto u obzir nekoliko faktora. Najprije nivo zagađenja vazduha, gustina naseljenosti i gužvu u saobraćaju, ali i nivo sreće stanovnika određenog grada.

Samim tim što okruženje ima značajan uticaj na mentalno zdravlje svakoga od nas, pomenuta avio kompanija je sprovela ovo istraživanje sa ciljem da skrene pažnju ljudima na gradove, koji im mogu ponuditi mirnije orkuženje. Za ocjenjivanje lokacija u cijelom svijetu su korišćeni različiti parametri, ali je fokus prilikom istraživanja bio stavljen na gustinu naseljenosti, zagađenje vazduha i gužve u saobraćaju, te na nivo sreće stanovnika.

Na prvom mjestu liste najmirnijih gradova u svijetu našao se Bergen u Norveškoj. Visoko je rangiran najbre zbog činjenica da svega 13% iznosi nivo zagušenja u saobraćaju, dok je uzet u obzir i prilično nizak nivo buke i zagađenja vazduha, te visok nivo prosječnog životnog vijeka stanovnika ovog grada, koji iznosi 83 godine.

Grad u kome se nalazi najveći park na svijetu je Pert u Australiji, koji se našao na drugom mjestu ove liste. Odmah za njim slijede Rejkjavik na Islandu, izabran najprije zbog nevjerovatnih prirodnih ljepota kojima je okružen.

Čak tri australijska grada su se našla na listi 20 najmirnijih gradova u svijetu. Uz pomenuti Pert, tu su i Sidnej, Melburn i Brisbejn. Na listi su se našla i tri grada na Novom Zelanda i tri, koja se nalaze na području Sjedinjenih Američkih Država.

Ovako izgleda lista najmirnijih gradova u svijetu:

Bergen, Norveška
Pert, Australija
Rejkjavik, Island
Helsinki, Finska
Velington, Novi Zeland
Cirih, Švajcarska
Brisbejn, Australija
Melburn, Australija
Stokholm, Švedska
Okland, Novi Zeland
Oslo, Norveška
Sidnej, Australija
Kopenhagen, Danska
Tel Aviv, Izrael
Krajstčerč, Novi Zeland
Toronto, Kanada
San Hoze, Kostarika
Dalas, SAD
Hjuston, SAD
Vašington, SAD

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27752 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11949 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11304 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10667 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10066 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9528 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9302 pregleda
%d bloggers like this: