Nema naplate računa za otpadne vode

    1 mjesec pre 386 pregleda Izvor: dan.co.me

Da će španska kompanija „Akvalija“, koja je gradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Židovići napustiti Pljevlja 18. juna, vidi se i po činjenici da je preduzeće „Vodovod“ povuklo predlog odluke o naplati računa za otpadne vode. Predlogom odluke bilo je predviđeno da 11 centi za kubik potrošene vode plaćaju fizička, a 45 centi pravna lica. Na taj način uz račun za vodu naplaćivali bi se računi i za otpadne vode.

Predlagač je povukao predlog odluke koji se odnosi na račune za otpadne vode i o istom se na sledećem zasjedanju lokalnog parlamenta neće raspravljati – kazao je za predsjednik lokalnog parlamenta Dragiša Sokić uz pojašnjenje da će se sjednica SO održati 4. i 5. juna.

Prema saznanjima „Dana”, kompanija „Akvalija” je 15. maja dala rok da se do 18. juna izvrši razdvajanje atmosferske od fekalne kanalizacije i da Opština Pljevlja odustane od zahtjeva za naplatu „penala“ za kašnjenje u izgradnji postrojenja u iznosu od 600 hiljada eura. U suprotnom iz „Akvalije“ je poručeno da će napustiti postrojenje, koje bez prisustva stručnjaka iz ove kompanije ne može da radi.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, puteve i vode Zoran Čolovoć novinarima je saopštio da je lokalna uprava već po osnovu kašnjenja projektovanja naplatila 117 hiljada eura.

Ugovorom je definisano da je maksimalni iznos penala koji se mogu naplatiti po osnovu kašnjenja izvođača radova 10 odsto, shodno ugovorenim obavezama. Nadzor je predložio pravično rešenje. U toku su pregovori oko visine nadoknade tj. dijela gdje je Opština Pljevlja pretrpjela gubitke zbog kašnjenja izvođača radova na postrojenju za prečišćanje otpadnih voda – kazao je Čolović bez davanja ikakvih informacija oko predloženog rješenja koje je dato od strane nadzornog organa i onoga što traže Španci.

Međutim, ako se zna da je postrojenje koštalo 6 miliona eura, maksimalan iznos „penala“ za kašnjenje u izgradnji, može da iznosi maksimalnih 600 hiljada eura. Zahtjev Španaca da se iz fekalne kanalizacije isključi atmosferska kanalizacija do 18. juna, nije izvodljiv jer bi za taj posao trebalo više, a ne jedan mjesec. Da postrojenje ne može da radi u sadašnjim uslovima, Španci pravdaju prevelikim dotokom otpadnih voda. Postrojenje je projektovano na dotok vode u iznosu od 233 metra kubna na sat, a bilo je dana kada je dotok otpadnih voda bio i 518 metara kubnih na sat. Sada, kada „Vodovod“ povlači predlog odluke o naplati računa za otpadne vode, sasvim je jasno da će se o svemu odlučivati na sudu, a da će Španci 18. juna napustiti postrojenje.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6047 pregleda