Nemedicinskim radnicima će nakon rebalansa budžeta biti povećan koeficijent na zarade 12,5 odsto

    4 dana pre 118 pregleda Izvor: pobjeda.me

Nemedicinskom kadru, nakon usvajanja rebalansa budžeta, slijedi povećanje koeficijenta na zarade u iznosu od 12,5%, čime će se otkloniti diskriminacija u odnosu na medicinski kadar – saopšteno je juče iz Ministarstva finaNsija.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, za to će do kraja godine biti izdvojeno između 300 hiljada i 400 hiljada eura.

Povećanje plata nemedicinskim radnicima uslijedilo je nakon što su u petak sindikalne organizacije podnijele inicijativu Ustavnom sudu.

Sindikalna organizacija Instituta za javno zdravlje, Sindikat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore tražili su da se ocijeni ustavnost i zakonitost odredbe u Granskom kolektivnom ugovoru po kome nemedicinskom osoblju nijesu povećane zarade po istom principu kao ljekarima, medicinskim tehničarima i sestrama.

Slobodan Brajović iz Sindikata slobodnih radnika KCCG kazao je Pobjedi da su zadovoljni najavljenim povećanjem od 12,5 odsto, ali da će tražiti da im se retroaktivno isplati umanjeni dio zarade za proteklih 10 mjeseci.

A dogovor o povećanju zarada juče su postigli ministri Aleksandar Damjanović i Dragoslav Šćekić i predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva, dr Mihailo Babović i predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Nebojša Radonjić.

Ove dvije sindikalne organizacije nijesu učestvovale u podnošenju inicijative.

Prema Granskom kolektivnom ugovoru koji su 30. decembra 2021. godine potpisali tadašnja ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović i predstavnici reprezentativnih sindikata – Ljiljana Krivokapić (Samostalni sindikat zdravstva) i Nebojša Radonjić (Sindikat zaposlenih u zdravstvu Crne Gore), od 1. januara plate su medicinskom kadru uvećane za 30 do 40 odsto, a nemedicinskom kadru samo po programu „Evropa sad“.

Brajović je kazao da su predstavnici Vlade i sindikata juče priznali da su nemedicinski radnici bili diskriminisani sve vrijeme.

Istakao je da su sindikalne organizacije koje su tražile da se nemedicinskim radnicima povećava plata kao i medicinskim pretrpjele od januara velike pritiske.

– Medicinsko osoblje nas je bukvalno razapinjalo da hoćemo njima da uzmemo ono što su dobili. Mi to nijesmo željeli jer oni zaista zaslužuju veće plate. Ali i mi smo dio zdravstvenog sistema – rekao je Brajović.

On je ponovio da su potpisom od 30. decembra Vlada i određeni sindikati diskriminisali četvrtinu radnika u zdravstvu, te da su potpisali ugovor za koji im je Radonjić kazao da je morao da ga potpiše, ali da nikada nije objasnio zašto.

– Ljiljana Krivokapić je priznala da nije ni učestvovala u pravljenju ugovora. Samo su potpisali dokument koji im je resor stavio na sto – kazao je Brajović.

Ponovio je da u KCCG, Institutu za javno zdravlje i drugim ustanovama rade biohemičari, fizičari, klinički psiholozi, logopedi… i da oni nijesu dobili ništa ni blizu povećanja koje je imao nemedicinski kadar.

Brajović ističe da je oko 2000 radnika koji se tretiraju kao nemedicinski kadar, te da će za sve tražiti retroaktivnu nadoknadu umanjenih zarada.

On je rekao da će, ukoliko Vlada ne bude mogla da to ispuni, tražiti da sindikati osnuju fond iz kojeg će se isplatiti sve što su izgubili diskriminisani odnosom prema njima proteklih 10 mjeseci.

– Ništa nije slučajno. Do ove odluke je došlo nakon što smo predali inicijativu Ustavnom sudu, a oni sada izigravaju spasioce – tvrdi Brajović.

Sindikati koji su tražili izjednačavanje zarada su se obraćali i zaštitniku koji je u mišljenju napisao da su „jasno stavljeni u neravnopravan položaj“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: