Neno Kaluđerović učio „kavčane” kako da spale tijela?

    9 meseci pre 591 pregleda Izvor: vijesti.me
foto: Vijesti

Cetinjanin Nenad Kaluđerović najprije je “čistio” put članovima kavačkog klana dok su iz Spuža ka Kotoru prevozili otetog škaljarca Mila Radulovića, a potom učio jednog od vođa te kriminalne grupe, Slobodana Kašćelana, kako da se riješi leševa prethodno ubijenih Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića, pišu „Vijesti“.

To se navodi u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) podnijetoj protiv 31 člana te kriminalne grupe, koju je prema tvrdnjama istražitelja formirao Radoje Zvicer, prenose „Vijesti“.

Škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u Spužu. Radulović je tog dana otet, a likvidiran je nakon dvomjesečnog zlostavljanja i iznuđivanja informacija o škaljarcima.

Specijalni tužioci došli su do dokaza da je Kašćelan istog dana kada su dvojica Barana ubijena, a treći otet, preko kriptovane Skaj aplikacije o tome obavijestio Kaluđerovića.

Prema navodima optužnice, Kašćelan je rekao Kaluđeroviću da će otetog škaljarca u popodnevnim časovima dovesti u unaprijed pripremljenu kuću u Kotoru:

“Gdje će od njega prijetnjom biti iznuđivane informacije o njegovoj kriminalnoj organizaciji, a nakon toga i na svirep način, iz bezobzirne osvete i niskih pobuda – netrpeljivosti i mržnje prema njegovoj kriminalnoj organizaciji biti lišen života”.

Nakon toga, piše u optužnici, Kaluđerović je preuzeo svoj dio zadatka u tom kriminalnom poslu, pa je:

“…Upravljajući vozilom marke ‘pasat’, okrivljenima Belivuk Veljku i Miljković Marku čistio put preko Podgorice i Cetinja do 19. krivine lokalnog puta koji vodi od Cetinja preko mjesta Njeguši do Kotora, i tako okrivljenima Belivuk Veljku i Miljković Marku omogućavao da na tim putnim pravcima izbjegnu policijske patrole, sa kojeg mjesta su praćenje vozila ‘audi Q7’ okrivljenih Belivuk Veljka i Miljković Marka, u kojem su prevozili otetog oštećenog Radulović Mileta, preuzeli okrivljeni Kašćelan Slobodan i Vučković Vladimir, koji su ih dopratili do kuće sa apartmanima okrivljenog Perović Davora, u mjesto Sutvara”.

U tužilačkim spisima, koji čekaju na provjeru Višeg suda, piše i da je upravo Kaluđerović naučio Kašćelana kako da se riješe leševa i tragova tog zločina.

“Okrivljeni Kaluđerovic Nenad preko kriptovane aplikacije SKY ECC savjetovao (je) okrivljenom Kašćelan Slobodanu da se tijela ubijenih Hodžić Damira i Spahić Adisa spale automobilskim gumama i radi uklanjanja bioloških tragova sipaju kiselina i dimer u unutrašnjost njihovog vozila, kojim su došli na navodni sastanak i kojim vozilom su njihova krvava tijela prevezena nakon ubistva”.

Tužioci tvrde da je jedan od Kaluđerovićevih zadataka bio i da uništi automobil korišćen u tom zločinu.

“…Po nalogu okrivljenih Kašćelan Slobodana i Vujotić Milana, dana 19. 10. 2020. godine u selu Ulići, Opština Cetinje, preuzeo je vozilo marke ‘Fiat Idea’ bijele boje, registarskih oznaka BD-AT858, koje je korišćeno za izvršenje ubistva oštećenih Hodžić Damira i Spahić Adisa, i otmicu oštećenih Radulović Mileta u Spužu, koje vozilo su prethodno iz Podgorice dovezli i u mjestu Milići ostavili okrivljeni Paunović Aleksandar i Kraljević Stevan, a zatim vozilo odvezao u limarsku radionicu P. V. u naselju Bajice u Cetinju, gdje je u cilju prikrivanja tragova krivičnih djela vozilo isječeno na djelove”, piše u optužnici SDT-a.

To tužilaštvo tereti Zvicera da je tokom 2020. godine formirao kriminalnu grupu odgovornu za trostruko ubistvo.

Tužioci tvrde da su članovi te kriminalne organizacije postali Vujotić, Kašćelan, Kaluđerović, Belivuk, Miljković, Kraljević, Vučković, Radoje ŽivkovićDragan KneževićRatko ŽivkovićNebojša Janković, Darko PrelevićDavor PerovićBlagoje GašićDejan GašićNikša PerovićMiloš RadonjićPetar ĐurovićRade GarovićMersudin ČalakovićMarko KilibardaAleksandar Paunović, Nikola SpasojevićRadovan MujovićMilan KneževićAleksandar DragićevićZoran KažićAleksandar LjumovićBorko Bešović i Bojan Bešović.

U optužnici su jasno navedene uloge svih u tom zločinu.

Kavčane terete da su u kuću Ratka Živkovića u Spužu na prevaru doveli Barane Hodžića, Spahića i Mila Radulovića zvanog Kapetan.

Prema spisima SDT-a, Hodžića i Spahića su odmah likvidirali, a onda gotovo u potpunosti demolirali kuću, pa potom zidove iznova gletovali, krečili, ali i mijenjali pločice, parket, vrata, namještaj… kako bi prikrili tragove likvidacija.

Prema tom dokumentu, pripadnici kavačkog klana, nakon dvomjesečnog mučenja, 21. decembra 2020. godine Radulovića su ugušili električnim produžnim kablom, a potom njegovo tijelo odnijeli na Lovćen i spalili na lomači.

SDT direktnim izvršiocima ubistva označava Petra Đurovića i Miloša Radonjića, a tvrde da su njegovo tijelo spalili Radonjić i Vladimir Vučković.

Crnogorskom tužilaštvu Europol je dostavio podatke iz kojih se vidi da su članovi tog klana o ubistvu pisali jedan drugom preko kriptovane aplikacije.

Objašnjeno je i da presretnuta komunikacija pokazuje da su ostali članovi klana od Đurovića tražili informacije o posljednjim trenucima Radulovićevog života:

“Dio komunikacije su i fotografije tijela oštećenog koje su okrivljeni međusobno razmjenjivali, kao i fotografije sačinjene u trenutku kada je zapaljeno tijelo oštećenog”.

KO JE KALUĐEROVIĆ

Cetinjanin Nenad Kaluđerović godinama je punio novinske stupce rezervisane za crnu hroniku.

Odlukom Apelacionog suda on je 2013. godine pravosnažno oslobođen optužbi da je ubio Željka Jovanovića, ispred kafe-bara “Ambasador” 13. avgusta 2006. na Cetinju.

U oktobru 2021. godine uhapšen je zbog optužbi da je u danima kada su na Cetinju organizovani protesti protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru počinio krivično djelo terorizam. Oslobođen je i tih optužbi.

Saslušavan je kraljem ljeta 2022. godine, nakon što je likvidiran Vuk Borilović, koji je u ubilačkom pohodu usmrtio 10 sugrađana, među kojima i dvoje djece.

Tužilaštvo je ispitivalo da li je Borilovića pogodio hitac iz Kaluđerovićevog pištolja, a na kraju je utvrđeno da su tog Cetinjanina usmrtili hici iz policijskog pištolja.

Kaluđerović je bio i među okupljenima na protestu u martu ove godine, na kojem je napadnut tadašnji predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

Na spisku je intelektualaca koji je objavio DPS, a koji su podržali predsjedničkog kandidata te stranke Mila Đukanovića.

Nakon što je objelodanjeno da pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja tragaju za Kaluđerovićem, na društvenim mrežama aktivirali su se branioci njegovog lika i djela, mahom učesnici protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 2021. godine.

Ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću poručili su da je “krenuo na tvrd orah”, ali i da “ne daju brata”.

“Zalud lanci i okovi, ne vežu se sokolovi”, napisala je na Tviteru jedna “aktivistkinja” sa Cetinja, aludirajući u istom nizu na Kaluđerovića.