Neobično takmičenje u samoizolaciji u etno selu „Montenegro Brezna“

    2 sedmice pre 182 pregleda Izvor: cdm.me

Etno selo Montenegro Brezna u maniru ranijih tematsko – duhovitih sadržaja, ove zime kada šali mjesta nema, organizuje veliki izazov sa elementima rijaliti programa- takmičenje u samoizolaciji. Interesovanje je veliko, a mnogi regionalni portali podržali su tu ideju objavljivanjem informacija o zanimljivom crnogorskom poduhvatu. Takmičenje koje organizatori predstavljaju kao povratak sebi i zdravim stilovima života, održaće se od petog do 12. februara u selu u blizini Nikšića. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama zamisao organizatora je više nego dobra i poželjna u ovim čudnim vremenima.

Kako je CdM-u rekao Mićo Blagojević iz etno sela Brezna za sada se prijavilo oko 70 kandidata, a učesnici će biti poznati za par dana. Nagrada je skromna 300 eura, kaže on, ali je dragocjenije ono što će takmičari doživjeti na planini.

“Imena odabranih učesnika, najviše sedmoro, objavićemo 15. januara na našoj Facebook i Instagram stranici. Većina kandidata koja se prijavila je umjetničkih profesija iz našeg regiona. Imaju od 20 do 65 godina. Od momenta kada dođu u selo i uđu u svoju kolibu, ne smiju izlaziti, a radi lakšeg praćenja takmičenja biće postavljene kamere ispred svake kućice, ali ne i unutra. To je već lična stvar svakog takmičara kako će organizovati dane u samoizolaciji”, rekao je Blagojević.

Pojašnjavajući pravila, organizatori ističu da je dozvoljeno sve što je zdravo za dušu. Hrana će se spakovana dostavljati tri puta dnevno na pragu kolibe, a zavisno od prehrambrenih navika učesnika biće i vegetarijanskih i veganskih obroka. Voda, izvorska, obezbijeđena je u smještaju.

“Nema mobilnih telefona, interneta i televizije. Ostalo je sve dozvoljeno čitanje knjiga, crtanje, vježbanje … Cilj je da čovjek ostane sam sa sobom, da razmisli o svemu… Nema izlaska iz kolibe, ali dozvoljeno otvoriti vrata. Ukoliko bude zainteresovanih TV ekipa, takmičari će moći da daju izjave za medije sa prozora. Tako smo odlučili da im se ne bi narušavao mir u izolaciji”, kaže Blagojević za CdM.

On napominje da je pravilo o naknadi troškova u iznosu od 105 eura, uvedeno zbog onih koji bi došli samo na dan, dva. Za sve ostale učesnike koji izdrže do kraja, boravak u selu je besplatan.

O pobjednicima će odlučivati korisnici društvenih mreža, zajedno sa komisijom koja će ovih dana biti sačinjena od umjetnika i novinara.

“Takmičari su u obavezi da svakog dana podijele svoje utiske o boravku u samoizolaciji. Biće im dostavljena sveska, u koju će upisati kako se osjećaju, a taj sadržaj biće poslije podijeljen na našim kanalima na društvenim mrežama. Korisnici će na taj način moći pratiti aktivnosti takmičara i glasati za svog favorita, ali će ipak komisija odlučiti o pobjedniku“, rekao je Blagojević.

Uslijed mnogobrojnih zahtjeva gostiju za aranžmanima u prirodi, daleko od svih, slična „povlačenja“ (tzv. retreat) održavala su se u etno selu Brezna i ranije. Medju njima je boravak u kućici na Pivskom jezeru Tihovanje. Ipak, ovo takmičenje je, kaže Blagojević, izazov je za sve, i takmičare i organizatore.

“Mislim da će pozitivno uticati na ljude, kao i da će oni koji budu učestvovali otići zdraviji iz sela. Razmišljamo o tome da to uvrstimo u našu turističku ponudu. Da se ljudi bar par dana, poslije svih ovih stresova vrate u normalu i uvide koliko je lijepo živjjeti bez novih tehnologija”, rekao je Blagojević.

Etno selo Brezna osnovano je prije 15 godina. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.000 metara, a pripada opštini Plužine.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13641 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8043 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7218 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6777 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6550 pregleda
%d bloggers like this: