Nepoštovanje mjera: Izrečene kazne ukupne vrijednosti 112.000 eura

    2 godine pre 341 pregleda Izvor: pobjeda.me

Od jula i stupanja na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti inspekcijske službe su obavile 21.528 pregleda i izrekle kazne prekršajnim nalogom u vrijednosti od 112.000 eura – saopštili su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Do 9. septembra, kako su naveli, bilo je devet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je broj prekršajnih naloga iznosio 112.

– Zdravstveno-sanitarna, Turistička, Tržišna, Inspekcija rada i Inspekcija za igre na sreću, prepoznate su kao ključne inspekcije u ovoj situaciji, koje su u organizovanim aktivnostima kontrolisale poštovanje mjera definisanih Zakonom o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji je stupio na snagu 2. jula ove godine – kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su naveli, kontrole su rađene u dijelu poštovanja mjera koje se odnose na obezbjeđivanje lične zaštitne opreme za zaposlene, kao i nekorišćenje propisane zaštitne opreme zaposlenih i kupaca/korsnika usluga u objektima u kojima se obavlja trgovina i pružaju zanatske, turističke, ugostiteljske usluge i druge usluge, kao i drugih mjera koje se tiču nadzora inspekcija.

Dopunjenim Zakonom propisane kazne su od 2.000 do 20.000 za pravno lice i 200 do 2.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu, te 350 do 6.000 eura za preduzetnika ako ne obezbijedi poštovanje pridržavanja distance, ne obezbijedi propisanu ličnu zaštitnu opremu – maske i drugo zaposlenima, dozvoli osobi bez zaštitne maske ulazak u trgovine, ugostiteljske, turističke i druge objekte, kazina, zanatske radnje, gradilišta, sredstva javnog prevoza i prevoza zaposlenih, organe državne uprave i lokalne samouprave, ne dezinfikuje objekat ili sredstvo javnog prevoza ili prevoza zaposlenih.

Uz kaznu za prekršaj pravnom licu i preduzetniku može se izreći i zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju do šest mjeseci.

Zakonom su propisane i kazne od 500 do 2.000 za odgovorno fizičko lice u državnom organu, organu uprave, lokalne uprave i lokalne samouprave, ako ne obezbijedi poštovanje pridržavanja distance, ne obezbijedi propisanu ličnu zaštitnu opremu – maske i drugo zaposlenima, ne obezbijedi dezinfekciju objekta.

Kazne od 100 do 2.000 propisane su „za svako fizičko lice ako se ne pridržava fizičke distance, ne koristi masku i druga propisana zaštitna sredstva, uđe bez zaštitne maske u trgovinu, ugostiteljski, turistički ili drugi objekat, kazino, zanatsku radnju, gradilište, sredstvo javnog prevoza i prevoza zaposlenih, organ državne uprave i lokalne samouprave“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: