Nestala dokumentacija o rušenju šljunkare na Morači

    2 sedmice pre 349 pregleda Izvor: dnevno.me

Djelovodnik predmeta građevinske inspekcije nestao je iz pisarnice Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, saopštili su iz tog vladinog resora dodajući da je slučaj prijavljen policiji.

„Informišemo javnost da je iz pisarnice Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nestao djelovodnik za period 23. novembra do 31. decembra prošle godine u koji se upisuju predmeti Direktorata za inspekcijski nadzor, odnosno građevinske inspekcije“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su rekli da je ministarka Ana Novaković-Đurović slučaj prijavila policiji, kao i da očekuju pokretanje postupka.

Iz tog perioda trebalo bi da bude rješenje inspekcije o rušenju šljunkare Montenegro petrola na obali Morače, koja je potom srušena 13. februara ove godine. Zastupnik ove kompanije Nikola Martinović je zahtijevao da mu se dostavi rješenje o rušenju, koje nikad nije dobio, iako je Specijalnom tužilaštvu uputio dvije urgencije.

U Privrednom sudu je održano pripremno ročište po tužbi Montenegro petrola, kojim se traži odšteta od četiri miliona eura za uništenu opremu.

Rušenju postrojenja tada su prisustvovali premijer Dritan Abazović i ministri poljoprivrede Vladimir Joković, unutrašnjih poslova Filip Adžić i Ana Novaković-Đurović. Abazović je u februaru na RTCG obećao advokatu Martinoviću da će mu dostaviti svu dokumentaciju u vezi sa rušenjem postrojenja za proizvodnju betona u Mahali 13. februara. Martinović je kasnije medijima kazao da se to nije desilo.

Novaković-Đurović je juče kazala da je pokrenula mjere utvrđivanja odgovornosti u samom ministarstvu.

„Riječ je o djelovodniku vezanom za inspekcijski nadzor i imam osnova da sumnjam da je dokument ukraden kako bi se onemogućilo adekvatno funkcionisanje Ministarstva u ovoj oblasti – navela je Novaković-Đurović. Kako je kazala, to može odgovarati različitim strukturama, uključujući i kriminalne, jer se na taj način usporavaju aktivnosti inspekcijskog nadzora, ali i cjelokupan rad Ministarstva. – Da ne prejudiciram ishod postupka, očekujem da vrlo brzo imamo epilog ove situacije. Sačekaćemo završetak postupka i obavijestiti javnost o ishodu“,  rekla je Novaković-Đurović.

Ona je kazala da, kako bi se preduprijedile slične situacije, osim utvrđivanja odgovornosti, razmatraju i uvođenje rigoroznih, pa i nepopularnih mjera kontrole zaposlenih i stranaka, ukoliko i to bude potrebno.