Nestašica uglja, loši hidrološki uslovi prete energetskoj stabilnosti

    2 meseca pre 222 pregleda Izvor: balkangreenenergynews.com
pixabay.com –

Državni zvaničnici u regionu pozivaju institucije, kompanije i građane da štede energiju. Severna Makedonija je čak uvela mere i preporuke za smanjenje potrošnje struje za 15 procenata. S vedrije strane, državne Elektrani na Severna Makedonija su saopštile da su u prvih šest meseci 2022. povećale proizvodnju u svoje dve elektrane na ugalj za 40 odsto na godišnjem nivou. Međutim, kompaniji i dalje nedostaje uglja da bi radile punim kapacitetom.

Srbija nema dovoljno lignita za nastupajuću zimu, tvrdi Dragoslav Ljubičić iz sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost. Inače, državni zvaničnici uporno ponavljaju da restrikcija neće biti. Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je na uvoz struje i gasa od početka energetske krize potrošeno milijardu i po evra i da će do kraja marta za struju i grejanje trebati da se obezbedi još tri milijarde evra.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je otkrila da je snabdevanje električnom energijom posle septembra neizvesno. Kompanija je nagovestila da su među opcijama restrikcije i poskupljenje.

Državne elektroprivrede na Zapadnom Balkanu su finansijski sve iscrpljenije od uvoza nezapamćeno skupe struje, što ih takođe sprečava da ulažu u povećanje i kvalitet proizvodnje.

Albanija nije uspela da pomogne Kosovu* da izbegne restrikcije

Kosovo je još pre dve nedelje uvelo vanredne mere u sektoru snabdevanja električnom energijom. Kada su pre nekoliko dana počele restrikcije, vlada je prvo objavila da je situacija stabilizovana uz pomoć Albanije, ali prekidi snabdevanja su ubrzo nastavljeni.

Elektroenergetski sistem Albanije je gotovo potpuno oslonjen na hidroelektrane. Poslednji statistički izveštaj je pokazao da je neto proizvodnja struje u zemlji u prvoj polovini godine pala 40 odsto s nivoa iz istog perioda prethodne godine, usled teške suše koja je pogodila i ostatak Zapadnog Balkana i većinu Evrope.

Prve restrikcije struje od početka rata u Ukrajini uvedene su na Kosovu*, budući da je proizvodnja zbog remonta blokova u jedine dve tamošnje termoelektrane na ugalj preniska da se prebrodi ovaj uporni toplotni talas.

Evropska mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) je upozorila vlasti u Prištini da nestabilnost i disparitet između proizvodnje i potrošnje električne energije utiču na ceo evropski prenosni sistem. Situacija je bila slična minule zime posle niza kvarova u termoelektranama, uključujući one u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: