Nevjerovatna priča Izeta Buča: Od ratne Bosne do dobitnika Oskara

  • 2 mjeseca pre
  • 339 pregleda
  • Izvor: cdm.me

Dijete opkoljenog Goražda, Izet Bučo te 1994. godine bio je teško ranjen. Mnogi nisu vjerovali da će uopšte preživjeti. Evakuisan je iz Sarajeva UN-ovim helikopterom preko Italije do Velike Britanije. Sinoć je Izet, dijete Goražda i dijete Bosne i Hercegovine, osvojio Oskara za film “1917”, u kategoriji vizuelnih efektata.

Izet Bučo, Bosnu i Hercegovinu je napustio ratne 1994. godine, kao hitan medicinski slučaj evakuisan je od strane UN-a iz Goražda.

Stigao je na liječenje u Veliku Britaniju, pateći od teških tjelesnih povreda koje su bile uzrokovane padom granate. Imao je tešku povredu ramena, amputirane prste na rukama, te gelere u glavi. Doktori nisu vjerovali da će preživjeti.

Nakon brojnih operacija i teškog oporavka, Bučo je upisao Mulitmedia grafički fakultet i tada počinje njegova uspješna karijera u filmskim postprodukcijama.

Izet Bučo

Izet Bučo je odavno cijenjeno ime u Holivudu. Radio je 2D Compositing, rotoscoping i vizualne efekte na brojnim slavnim filmovima kao što su Harry Potter, 300: Rise of an Empire, Maleficent, Robin Hood, X-Men: The Last Stand, Skyfall, Mission Impossible, Lion King, Wonder Woman i mnogi drugi.

Njegov najveći uspjeh desio se sinoć na 92. dodjeli Oscara. Film „1917“ odnio je tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolje vizuelne efekte, na kojima je, zajedno sa svojim kolegama radio Izet Bučo.

Izet Bučo na svom instagram profilu napisao je da je rad na filmu 1917. vjerovatno najteži projekat na kojem je radio.

“Dobro je vidjeti da se težak rad nagrađuje”, napisao je Bučo.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.