Nezvanično: Evropska unija uklanja Crnu Goru sa liste bezbjednih zemalja

    4 sedmice pre 190 pregleda Izvor: cdm.me

Evropska unija EU će ukloniti Crnu Goru i Srbiju sa liste bezbjednih zemalja iz kojih će biti dozvoljena putovanja koja nisu ključna, izjavili su danas u Briselu neimenovani zvaničnici Unije.

Informacija još nije zvanično potvrđena, a navodi se da su zvaničnici tražili uklanjanje Crne Gore i Srbije sa liste zbog širenja epidemije korona virusa.

Uklanjanje Crne Gore i Srbije sa spiska predložila je kasno sinoć Njemačka, koja predsedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.

Odluka bi trebalo danas da bude zvanično potvrđena, na sastanku diplomata EU kasnije u toku dana.

Kako se navodi, trenutni spisak je samo predlog i njegovih odredbi ne moraju da se pridržavaju sve zemlje EU.

Zvaničnici tvrde da bi Crnu Goru i Srbiju trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze.

Uvrštavanje SAD na listu bezbjednih zemalja nije se čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona, prenosi Rojters.

Nakon uklanjanja Crne Gore i Srbije, na spisku će ostati 13 zemalja i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

Najnovije vijesti

SPOMENIK U KRUPICAMA

11.08.2020 23:27

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6322 pregleda