Nikola Tesla, ćudljivi i misteriozni genije

    7 mjeseci pre 215 pregleda

Srpski naučnik zaslužan je za više od 700 pronalazaka, a zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja

Jedan od najvećih umova 20. vijeka, srpski naučnik Nikola Tesla, umro je na današnji dan, na Božić 1943. godine, a njemu u čast 12. januara će u hotelu „Njujorker“ na Menhetnu, u kome je proveo posljednjih desetak godina, biti održana Konferencija u organizaciji Naučne fondacije „Tesla“ iz Filadelfije.

Na godišnjoj Konferenciji, koja se održava uz podršku Generalnog Konzulata Srbije u Njujorku govoriće, kako je Tanjugu rečeno, više od 20 učesnika iz SAD, Kanade, Srbije, Meksika i Hrvatske.

Umro je u snu, u hotelskoj sobi na Božić, a vijest o tome objavljena dva dana kasnije, kada je njegovo tijelo nađeno. Urna sa Teslinim pepelom prenijeta je iz Njujorka u Beograd 1951. godine i nalazi se u njegovom Muzeju.

„Tesla je u hotelu ‘Njujorker’ živio posljednjih desetak godina i tu je napustio ovozemaljski život 7. januara 1943. Hotel nam je zato mjesto okupljanja svakog januara, a u namjeri da predstavimo što veći broj uspješnih pojedinaca koje se bave Teslom. Skup je i svojevrsna priprema za ‘Tesla fest’ planiran za januar 2020. u ‘Njujorkeru’, i u julu 2019. u Beogradu“, rekao je predsjednik Naučne fondacije „Tesla“ (The Tesla Science Foundation) Nikola Lončar.

Spomenici velikom naučniku, podignutu su i u SAD – na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti Crkve Svetog Save u Njujorku i Silicijumskoj dolini. Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije, gdje se nalazila Teslina laboratorija, dobio naziv Ugao Nikole Tesle.

Po Tesli je nazvana jedinica za mjerenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. godine upisana u registar Uneska.

Zaslužan je za više od 700 pronalazaka, a zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja.

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici. Studirao je elektrotehniku u Gospiću, Gracu i Pragu. U SAD je otišao 1884. godine. U Njujorku je živio skoro šest decenija. Kratko je sarađivao s Tomasom Edisonom.

Prvu hidroelektranu na svijetu izgradio je 1895. godine na Nijagarinim vodopadima zajedno sa Džordžom Vestinghausom, kome je prodao vlasništvo nad motorom za nazimjeničnu struju.

Pokušavajući da svoju ideju o malom uređaju koji bi primao telegrame i šifrovane poruke sprovede u djelo, podigao je prvi prenosni toranj na Long Ajlandu u Njujorku, gdje mu je bila i laboratorija. Osnovna namjena tornja bila je bežična veza preko Atlantskog okeana, a kako nikada nije postao funkcionalan, srušen je 1917. godine.

Tesla je sve podatke koje je pročitao koristio kao da u sebi ima biblioteku, zbog te sposobnosti nije pravio crteže izuma, već je radio prema slikama koje je imao u glavi.

Njegovi najznačajniji izumi su: polifazni sistem za prenos naizmjenične struje, obrtno magnetsko polje, sinhroni motor, asinhroni motor i Teslin transformator.

O Teslinom životu postoje brojne knjige i filmovi – Nikola Tesla, genije koji je upalio svijet, Tajna Nikole Tesle i Prestiž.

Predsjednik Teslinog naučnog centra u Vordenklifu profesor Džejn Alkorn kaže da je Tesla bio veoma zabrinut za prebrzo trošenje prirodnih bogatstava, a želio je i da se koriste obnovljivi resursi.

U laboratoriji je stvorio vještačko osvjetljenje i ispitivao moguće razlike električne struje na Zemlji i na visokim objektima. Novčana dobit ga nikada nije zanimala, zbog čega nikada nije imao dovoljno novca da uradi ono što je htio.

Kako piše portal Brus on line, jedan od učesika skupa zakazanog za 12. januar biće i Teslin bibliograf iz sela Botunje kod Brusa, Milovan Matić koji će u „Njujorkeru“ predstaviti knjigu Tesla, Past, Present and Future.

Navodi se i da je gradska uprava Filadelfije, na inicijativu Naučne fondacije „Tesla“ prije desetak dana odlučila da jedna škola u tom gradu dobije ime Nikole Tesle.

Najnovije vijesti

Danas zasijeda NKT

17.09.2020 13:31

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6586 pregleda