Nikolić: Iskazana loša namjera prema Crnoj Gori, Ugovor mora štititi nacionalne interese, u suprotnom posljedice se znaju

    2 meseca pre 171 pregleda Izvor: PV Informer

Saopštenje

Demokratska partija socijalista podržava regulisanje odnosa između države i crkve na civilizovan način koji podrazumijeva potpisivanje ugovora sa SPC kojim bi se štitili interesi države Crne Gore.  

Međuutim, ono što čudi u današnjem postupku prezentovanja dokumenta pod nazivom “Radna verzija Temeljnog ugovora” je očita ishitrenost i brzopletost od strane Vlade, kao i činjenica da je bez ikakve potrebe zaobiđena stručna i kompetentna javnost koja bi morala da da svoj sud i doprinos u odnosu na sadržinu ugovora koji treba da bude potpisan.

Na ovaj način pokazuje se očito loša namjera prema Crnoj Gori i takav odnos prema državi nećemo dozvoliti. Srpska pravoslavna crkva ima svoje stavove koji su poznati u javnosti, kao i svoje interese koje je artikulisala više puta, te nas ne čudi da ova vjerska zajednica želi da ih postigne i kroz ovaj dokument. Ipak, primarna obaveza Vlade Crne Gore, kao druge strane potpisnice, jeste da zaštiti ono što su nacionalni interesi države.

Imajući u vidu ove činjenice, očekujemo da se neće hitriti u ovom postupku i da se neće pod bilo kakvim pritiskom, donositi odluke. Postupak usaglašavanja Ugovora sa SPC mora biti inkluzivan i uključivati stručnu javnosti kako bi kroz finalnu sadržinu Ugovora između Vlade Crne Gore i SPC, uz najširi konsenzus, bili zaštićeni interesi države Crne Gore. U protivnom, znaju se posljedice.

Miloš Nikolić, portparol DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: