Nikšićkom DPS-u članarinu plaća 18 direktora škola

    1 mesec pre 871 pregleda Izvor: dan.co.me

Rukovodioci gotovo svih obrazovnih ustanova u Nikšiću donirali su u prethodnom periodu Demokratsku partiju socijalista. „Dan“ objavljuje spisak sa imenima 41 funkcionera koji je vođen za potrebe DPS-a, na kojem su uplate evidentirane sa „ok uplaćuje“, nije član ili ne uplaćuje. Uz direktore škola i njihovih pomoćnika, na spisku su i čelnici vrtića, studentskih domova i drugih javnih ustanova, koji su, shodno odluci partije, za finansiranje stranke izdvajali od jedan do sedam odsto od mjesečnog primanja. Prema stranačkoj odluci, oni su dužni da članarinu uplate do 5. u mjesecu.

Kako se može vidjeti iz spiska, u kome je naznačeno da dva lica nijesu članovi DPS-a (Milojko Doderović i Zoran Perović), DPS su redovno finansirali nedavno smijenjena direktorica JU Dječji vrtić Radmila Backović, koja je toj partiji mjesečno uplaćivala 41,82 eura, direktor OŠ „V.Đukanović“ Božidar Bjelić (105 eura), direktor Elektroškole Slavko Bojović (77,54 eura) i direktorica OŠ „Mileva Lajović-Lalatović“ Vera Božović (50,55 eura). Na spisku su i direktor OŠ „Jagoš Kontić“ Sava Ćupić (60 eura), direktor JU Ekonomska škola Zoran Drljević (67,80 eura), i direktor Doma studenata Momčilo Đukanović (155 eura), koji je i odbornik u lokalnom parlamentu. Članarinu DPS-u plaćaju i direktor OŠ „Luka Simonović“ Spasoje Gardašević (19,4 eura), pomoćnik direktora Gimnazije „Stojan Cerović“ Rade Krivokapić, (81,68 eura) i direktor OŠ „Ratko Zarić“ Vlastimir Medojević (95 eura). DPS sa 90 eura članarine finansira Biljana Mićković, direktorica OŠ „Braća Labudović“, dok prvi čovjek OŠ „Braća Bulajić“ Momir Mijović stranku pomaže sa 77,52 eura. Pomoćnik direktora OŠ „Dušan Bojović“ Miloš Mrvaljević uplaćuje partiji članarinu od 70,9 eura, a direktor Gimnazije „Stojan Cerović“ Boris Nikolić finansira DPS sa 160,7 eura. Pomoćnik direktora JU Ekonomska škola Mladen Perović uplaćuje partiji 95,33 eura, a finansijski doprinos radu DPS-a daju i direktor OŠ „Braća Ribar“ Ranko Šljivić (96 eura) i direktorica OŠ „Minja Nikčević“ Slavica Perošević, za koju je navedeno da uplaćuje članarinu, ali ne i koliko novca za to izdvaja. Penzionisana direktorica Muzičke škole „Dara Čokorilo“ Vjera Vuković partije daje 100 eura, dok 36 eura na mjesečnom niovu na račun stranke stiže od Slobodanke Žižić, pomoćnika direktora Gimnazije „Stojan Cerović“.

Na ovom spisku su i načelnica službe za komunalne poslove Slavica Zindović, koja mjesečno finansira DPS-a sa 191,69 eura, kao i direktor Autobuske stanice u Nikšiću Vasilije Tomanović, koji za DPS izdvaja 176,38 eura. Za partiju novac izdvajaju i direktorica JZU „Brezovik“ Gordana Reljić (251,4 eura), direktor „Zahumlja“ Vojislav Krivokapić (129,2 eura), direktor Sportsko-rekreacionog centra Predrag Ivanović (270,38 eura), član UO Dnevni centar Mirjana Bojičić (nije navedena visina ulate, uz naznaku da uplaćuje) i direktorica Narodne biblioteke „Njegoš“ Renata Bulajić (57,55 eura). Od lica sa spiska, najveću članarinu izdvaja Zoran Bulajić, direktor Nikšićkog pozorišta, sa uplatom od 350,51 euro, dok direktorica Muzeja i galerija Jelena Đukanović partiji daje 90 eura.

Ovaj način partijskog angažmana sa rukovodećih pozicija u obrazovnim ustanovama kosi se sa ustavnim i zakonskim načelima koja jasno propisuju da je zabranjeno partijsko organizovanje u okviru obrazovnih ustanova.

– Zabranjeno je političko organizovanje u državnim organima – propisano je u članu 54 Ustava Crne Gore.

Prema odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, mora se voditi računa o autonomiji ustanove, što, sudeći po neskrivenom stranačkom angažmanu direktora obrazovnih institucija koji su istaknuti aktivisti DPS-a, u praksi očigledno nije sprovođeno.

– U ustanovi nije dozvoljeno političko (stranačko) organizovanje i djelovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe – propisuje član 6 Opšteg zakona o obrazovanju.

No, uprkos ustavnim i zakonskim odredbama, odluka o načinu utvrđivanja i visini članarine koju je DPS inovirao u januaru 2020.godine predviđa da su „izabrani funkcioneri u ime Partije na državnom i lokalnom nivou“ u obavezi da plaćaju članarinu u iznosu tri odsto od primanja.

– Izabrani funkcioneri u ime Partije u organima upravljanja (upravni odbori, savjeti, odbori direktora) ustanova–preduzeća plaćaju članarinu u iznosu sedam odsto od pripadajućih primanja. Ova obaveza ne isključuje obaveza plaćanja članarine pod drugim osnovama, u skladu sa ovom odlukom. Zaposleni u Direktoratu Demokratske partije socijalista Crne Gore plaćaju članarinu u iznosu jedan odsto primanja. Članovi Partije koji su u stalnom radnom odnosu u državnim i organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima u državnoj, opštinskoj, mješovitoj ili privatnoj svojini plaćaju mjesečnu članarinu u iznosu jedan euro mjesečno.Članovi Partije koji su penzioneri, nezaposleni, studenti oslobađaju se plaćanja članarine – navodi se u odluci DPS-a.

Premijer Zdravko Krivokapić je prije dva dana saopštio da je došao do spiskova na osnovu kojih se vidi da direktori škola u Nikšiću uredno plaćaju članarinu DPS-u.
– Poenta priče je siguran glas. Toga više neće biti jer se 30. avgusta desila sloboda, slobodarski iskorak slobodarske Crne Gore. Ako ćemo da nastavimo sa slobodom, moramo učiniti sve da se čovjek u procesu obrazovanja osjeća slobodnim. Nemojte da dozvolite da neko iz ljubavi prema partiji radi nešto što je nedolično. Prioritet Vlade je depolitizacija vaspitno-obrazovnih ustanova. Školama više neće upravljati politički podobni, već najkvalitetniji kadrovi – poručio je premijer Krivokapić.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 6. mart

5. marta 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15929 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8187 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7345 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7002 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6986 pregleda