Njemačka i Španija za nastavak gradnje gasovoda preko Pirineja

    2 meseca pre 126 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Vlade Njemačke i Španije ponovile su da se zbog ublažavanja energetske krize odlučno zalažu za izgradnju gasovoda kroz Pirineje, koja je 2017. prekinuta iz ekonomskih razloga.

U nacrtu zajedničkog akcionog plana, koji je u srijedu dogovoren na konsultacijama dvije vlade u španskoj Korunji, obje zemlje se zalažu za realizaciju gasovoda nazvanog Midi-Katalonijia (Midcat) između Španije i Francuske do 2025, prenosi agencija dpa.

foto: Kay Nietfeld/dpa

Kasnije kroz taj cjevodod treba da ide i vodonik iz obnovljivih izvora energije. Međutim, Francuska se do sada opirala toj izgradnji.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i španski premijer Pedro Sančes (Sanchez) su se i uoči konsultacija još jednom izričito založili za realizaciju pirinejskog gasovoda.

„Evropska unija mora kada je reč o snabdijevanju enegentima još snažnije da se umreži,“ rekao je Šolc u intervjuu za španski dnenvik El Pais. „Posebno povezivanje Iberijskog poluostrva sa evropskom mrežom cjevododa može da bude veoma važan korak za sve nas, i zato i propagiram izgradnju Midkata,“ naglasio je Šolc.

Sančes je za Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung) rekao da je svrha gasovoda evropska bezbjednost snabdijevanja. „To nije bilateralno pitanje, nego se tiče cijele EU. Imajući u vidu rat u Ukrajini, prioritet ne treba da imaju interesi pojedinaca, nego evropski interes,“ rekao je španski premijer.

Šolc je na konsultacije otputovao se polovinom svog kabineta. U njegovoj pratnji je u novom transporteru Bundesvera bilo osam od 16 ministara, među kojima i ministar privrede Robert Habek (Habeck), ministar finansija Kristijan Lindner (Christian) i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock).   

Akcioni plan, koji je dogovoren u srijedu uveče, obuhvata sve oblasti politike, od obrazovanja i nauke, preko privrede pa do odbrane i bezbjednosnih pitanja. Poseban značaj je zbog aktuelnosti posvećen dijelu koji se odnosi na energetsku saradnju.

Gasovod Midkat za koji se zauzimaju Šolc i Sančes treba da vodi od Barselone, preko Pirineja, pa do konektora na francusku mrežu u južnofrancuskoj opštini Barbera.

U Španiji je cjevovod završen do Ostalrika, 106 kilometara južno od granice, a u Francuskoj nedostaju oko 102 kilometra. Realizacija je obustavljena 2017. zbog nedovoljne ekonomske isplativosti.    

Prirodni gas koji treba gasovodom da teče prema sjeveru, Španija i Portugal mogu da nabavljaju iz različitih izvora, pošto dvije zemlje zajedno raspolažu sa sedam terminala za tečni gas. Uz to postoje i dva gasovoda prema izvoznicima u Sjevernoj Africi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: