Njemačka nije u ratu – ističu u Berlinu posle izjave Berbokove

    1 godina pre 194 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Dva dana pošto je njemačka ministarka spoljnih poslova izjavila „mi vodimo rat protiv Rusije,“ zvaničnici u Berlinu ističu da ta zemlja i NATO nisu u ratu. U petak su to rekli ministar privrede i jedna predstavnica vlade, a kancelar Olaf Šolc (Scholz) je već ranije protivrječio izjavi svoje ministarke.

„Mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih,“ rekla je Analena Berbok (Annalena Baerbock) u srijedu u Savjetu Evrope, gdje su još jednom isplivale neke razlike između zapadnih partnera u vezi sa isporukama oružja Ukrajini.

foto – Christophe Gateau/dpa

Ministar privrede Robert Habek (Habeck), koji je član Zelenih, kao i Berbokova, naglasio je u petak da Njemačka nije i neće postati zaraćena strana. „To je granica,“ rekao je Habek za Tagescajtung (Tageszeitung, taz).

„NATO i Njemačka nisu zaraćena strana u agresiji Rusije na Ukrajinu,“ rekla je u petak zamjenica portparola vlade Kristijane Hofman (Christiane Hoffmann). „Podržavamo Ukrajinu, ali nismo strana u ratu.“

Pošto je Njemačka ranije ove nedelje, posle podužeg vaganja i usaglašavanja sa saveznicima, odlučila da Ukrajini pošalje tenkove Leopard, postavilo se pitanje da li to znači da su Njemačka i njeni saveznici sada ušli u rat.

„Ne, ni u kom slučaju,“ rekao je kancelar Šolc za televiziju ZDF u srijedu uveče. „Ne smije da bude rata između Rusije i NATO,“ istakao je.

Izjava Analene Berbok znači da su Evropska unija, zemlje G7 i NATO ujedinjeni protiv ruske agresije na Ukrajinu, rekao je u petak portparol njenog ministarstva. „Ruska propaganda svako malo izvrće izjave, rečenice, stavove, stavove savezne vlade, naših partnera na način koji im pogoduje,“ rekao je portparol.

Oglasila se i njemačka ambasada u Moskvi. „Podrška Ukrajini materijalom da ostvari svoje individualno pravo na samoodbranu, prema Povelji Ujedinjenih nacija (…) Njemačku ne čini stranom u sukobu,“ saopštila je ambasada.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prethodno je od njemačkog ambasadora zatražila objašnjenje „protivrječnih“ izjava iz Berlina.