Njemačka vlada na savjetnike za šest mjeseci potrošila 271 milion evra

    6 dana pre 46 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Njemačka vlada socijaldemokrata, Zelenih i liberala je za šest mjeseci od formiranja na spoljne savjetnike i podršku potrošila najmanje 271 milion evra. Ubjedljivo najviše je potrošilo ministarstvo unutrašnjih poslova – 237,5 miliona evra, piše dpa.

Od 8. decembra 2021. kada je vlada kancelara Olafa Šolca (Scholz) počela da radi, ministarstva su sa spoljnim savjetnicima zaključila 305 ugovora, od kojih je 80 ministarstvo unutrašnjih poslova.

Podatke je na zahtjev poslaničke grupe Ljevice u Bundestagu saopštilo ministarstvo finansija.

foto: Bundestag.de

Drugo je po troškovima za savjetnike ministarstvo saobraćaja sa 23 ugovora vrijedna više od 6,8 miliona evra. Ti ugovori su uglavnom povezani sa Njemačkim železnicama (Deutsche Bahn). Ministarstvo je navelo da podaci nisu potpuni zbog kratkog roka za odgovor. 

Na trećem mjestu je minisarstvo finansija sa 17 ugovora i preko 5,6 miliona evra, a na četvrtom ministarstvo privrede i zaštite klime sa 16 ugovora vrijednih više od 4,8 miliona evra. 

Angažovanje savjetnika je sporno – za kritičare preskupo i, s obzirom na hiljade zaposlenih u ministarstvima, nepotrebno. Bojazan je i da savjetnici mogu previše da utiču na rad vlade.

Zagovornici, pak, kažu da savjetnici vladu čine efikasnijom i da stručnjaci rade posebne poslove koji ne zahtjevaju stalno zaposlene. To, na primjer, važi za poslove u IT sektoru.

Lider poslaničke grupe Levice Ditmar Barč (Dietmar Bartsch) je istakao da je riječ o „neodgovornoj upotrebi“ novca poreskih obveznika.

Ditmar Barč; foto: Britta Pedersen/dpa

„Ministri koalicije semafor mora da ne vjeruju svojim službenicima, inače su novi ugovori sa savjetnicima neobjašnjivi,“ rekao je Barč. „Dok novac curi kroz ruke građana kao pijesak, zbog inflacije koja je izmakla kontroli, koalicija semafor ga dijeli šakom i kapom.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: